Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:33 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin de presă - Parchetul - Inalta Curte de Casatie si Justitie

ro

06 Apr, 2012 00:12 2673 Marime text

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna martie 2012, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatelor:

OCHIŞOR PETRA, director executiv la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (D.A.J.) Giurgiu, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi

- infracţiunea de neglijenţă în serviciu şi

POPESCU GEORGETA, consilier superior în cadrul D.A.J. Giurgiu, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 3 august 2010, inculpata Ochişor Petra, în calitate de director executiv la D.A.J. Giurgiu, i-a cerut subordonatei sale Popescu Georgeta, consilier superior în cadrul aceleiaşi instituţii publice, să favorizeze o societate comercială care fusese controlată de Popescu Georgeta. Aceasta din urmă a modificat procesul verbal prin care firma respectivă fusese sancţionată cu amendă contravenţională în sumă de 6.000 de lei pentru încălcarea reglementărilor privind depozitarea cerealelor şi a înlocuit-o cu avertisment.

De asemenea, în cursul lunii martie 2011, inculpata Ochişor Petra nu şi-a îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu şi a dispus ca unul dintre subordonaţii săi să nu fie plătit pentru o zi de muncă aferentă lunii februarie 2011 când fusese citat la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a fi audiat în contextul efectuării cercetărilor în acest dosar penal.

Pe parcursul cercetărilor, ambele prejudicii create prin modificarea procesului verbal şi prin neplata unei zile de muncă au fost recuperate.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti.

2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a inculpatului BERENDI GHEORGHE, consilier local în Consiliul Local Batarci jud. Satu Mare, cu antecedente penale, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de dare de mită şi complicitate la contrabandă calificată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 16 februarie 2011, inculpatul Berendi Gheorghe i-a oferit unui lucrător vamal din cadrul Biroului Vamal Satu Mare (denunţător în cauză) suma de 10.000 euro, pentru a-i facilita introducerea în ţară, din Ucraina, prin punctul de trecere al frontierei Halmeu, a unui TIR în care urma să fie ascunsă o cantitate de ţigări. În acelaşi scop, la data de 17 februarie 2011, acelaşi inculpat i-a oferit suma de 10.000 euro şi unei persoane din conducerea Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Satu Mare (denunţător în cauză).

La data de 13 martie 2011, inculpatul Berendi Gheorghe a ajutat doi cetăţeni moldoveni să introducă în ţară, din Ucraina, prin punctul de trecere al Frontierei Halmeu, cantitatea de 100.490 pachete ţigări în valoare de 107.435 lei (25.229 euro).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Satu Mare.

3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj - Biroul Teritorial Baia Mare au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului CIUBAN IONICHI, persoană cu dublă cetăţenie, română şi ucraineană, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada octombrie - noiembrie 2011, inculpatul Ciuban Ionichi a promis suma de aproximativ 35.000 euro unui agent din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei (denunţător) în schimbul încălcării atribuţiilor de serviciu. Concret, agentul trebuia să-i faciliteze inculpatului introducerea în România, în mod ilegal, de ţigarete de provenienţă ucraineană, să însoţească transporturile cu ţigarete până la locul de depozitare şi să găsească cumpărători pentru ţigări. Practic, oferta consta în suma de 70 de euro pentru fiecare bax de ţigarete introdus ilegal, astfel că Ciuban Ionichi i-a promis denunţătorului suma de 30.000 de euro lunar cu titlu de mită, pe o perioadă mai îndelungată, în condiţiile în care activitatea nu va fi îngreunată de reprezentanţii poliţiei de frontieră.

La data de 23 februarie 2012, Tribunalul Maramureş a dispus arestarea preventivă a inculpatului Ciuban Ionichi pe un termen de 29 de zile (comunicatul nr. 95/VIII/3 din data de 23 februarie 2012).

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. - Direcţia Generală Anticorupţie şi Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Maramureş.

4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului IŞIK SERDAL, cetăţean turc, asociat şi administrator al SC „ENIMA TRADING INTERNATIONAL" SRL Voluntari, judeţul Ilfov, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de evaziune fiscală, din care una în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada august 2009 - ianuarie 2010, inculpatul Işik Serdal, în calitate asociat şi administrator cu puteri depline al SC „ENIMA TRADING INTERNATIONAL" SRL, a efectuat operaţiuni de import intracomunitar şi extracomunitar de mărfuri, pe care le-a comercializat în România, fără să evidenţieze în contabilitatea firmei actele de comerţ efectuate şi veniturile realizate. De asemenea, la momentul înregistrării acestei societăţi comerciale la Oficiul registrului comerţului la data de 23 iulie 2009, inculpatul a declarat un sediu social fictiv pentru a se sustrage de la orice activitate de control financiar fiscal.

În această modalitate, Işik Serdal a creat în dauna bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 12.104.323 lei (echivalentul a 2.881.981 euro), sumă cu care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă. Nu s-au luat măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestei pagube întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatului sau a firmei sale.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Ilfov.

5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

ION VIOREL, profesor de matematică şi director adjunct la Liceul Teoretic „Dunărea" Galaţi, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată (4 acte materiale) şi

NEGOIŢĂ CAMELIA, profesor de fizică şi inspector şcolar de specialitate pentru disciplinele informatică şi fizică la Inspectoratul Şcolar Judeţean (I.Ş.J.) Galaţi, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

Cu ocazia desfăşurării examenului de bacalaureat, sesiunea a doua august - septembrie 2010, inculpatul Ion Viorel, în calitate de profesor de matematică şi profesor evaluator la Comisia de bacalaureat din Centrul Zonal de Evaluare Liceul cu Program Sportiv Galaţi, a pretins şi primit de la mai multe persoane bani şi produse alimentare în sumă totală de 900 de euro şi 2.270 lei pentru ca mai mulţi candidaţi să promoveze fraudulos examenul de bacalaureat la disciplina matematică.

În favoarea unuia dintre aceşti candidaţi, inculpatul Ion Viorel i-a dat suma de 500 de euro inculpatei Negoiţă Camelia, preşedinte al Comisiei de bacalaureat din Centrul Zonal de Evaluare Colegiul Naţional „Al. I. Cuza" Galaţi, pentru a-i facilita elevului respectiv promovarea examenului la disciplina matematică în mod fraudulos.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui autoturism aparţinând inculpatului Ion Viorel.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Galaţi.

6. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

RAUCHWERGER MANFRED, senior vicepreşedinte executiv şi preşedinte al Comitetul de credite al centralei BANK LEUMI ROMÂNIA, MITRACHE LAURENŢIU-GABRIEL, director general şi membru al Comitetul de credite al centralei BANK LEUMI ROMÂNIA, POPOVICI ION, vicepreşedinte executiv şi membru al Comitetul de credite al centralei BANK LEUMI ROMÂNIA, NEGOIŢĂ NINA, director de insolvenţă şi membru al Comitetul de credite al centralei BANK LEUMI ROMÂNIA, în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată,

- participaţie improprie la infracţiunea de acces, fără drept, la un sistem informatic.

BANK LEUMI ROMÂNIA S.A., persoană juridică română, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 21 februarie 2007, inculpaţii Manfred Rauchwerger, Laurenţiu Mitrache, Ion Popovici şi Nina Negoiţă, în virtutea funcţiilor de conducere deţinute în cadrul BANK LEUMI ROMÂNIA, i-au cerut unui funcţionar bancar din cadrul Sucursalei Bacău a aceleiaşi bănci să blocheze sumele de bani existente în conturile aparţinând părţii vătămate şi să storneze suma de suma de 1.182.476,30 euro existentă în contul părţii vătămate, cu consecinţa privării părţii vătămate de această sumă. Funcţionarul bancar a pus în aplicare fără vinovăţie această dispoziţie, care a fost dată de inculpaţi prin depăşirea atribuţiilor de serviciu ce le reveneau atât ca membri ai Comitetului de Credite cât şi ca organe de conducere ale băncii cât şi prin încălcarea normelor legale şi contractuale. Aceşti bani proveneau din vânzarea de către partea vătămată a unui teren situat în intravilanul municipiului Bacău iar suma achitată de către cumpărătorul persoană juridică cu titlu de preţ a fost obţinută printr-un credit ipotecar de la aceeaşi bancă ai cărei reprezentanţi au constatat, ulterior virării sumei de 1.182.476,30 euro în contul părţii vătămate, că una din firmele implicate era în procedură de insolvenţă.

Ulterior, partea vătămată şi cumpărătorul terenului au convenit anularea efectelor contractului de vânzare cumpărare astfel că partea vătămată a redevenit proprietarul terenului.

Partea vătămată s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 815.000 euro reprezentând banii plătiţi cumpărătorului pentru rezilierea contractului şi daune morale.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Bacău.

 

7. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

CRISTEA FLORENTINA-DIANA, directorul Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Giurgiu, în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de folosire de documente false, inexacte şi incomplete care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată,

RĂDULESCU VIOREL-ROMEO, preşedintele fundaţiei „Fortuna Danubius", în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de folosire de documente false, inexacte şi incomplete care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2003 - 2004, inculpaţii Cristea Florentina-Diana, directorul Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Giurgiu şi Rădulescu Viorel-Romeo, preşedintele fundaţiei „Fortuna Danubius" , prin folosirea unor documente falsificate, au obţinut pe nedrept suma de 48.629,95 euro cu prilejul obţinerii şi punerii în practică a proiectului intitulat „Bursa danubiană româno-bulgară de turism", finanţat cu bani alocaţi prin Programului PHARE. Practic, banii au fost acordaţi de Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Giurgiu iar Cristea Florentina - Diana a condus echipa care a analizat dacă fundaţia poate primi finanţarea în condiţiile în care, în cursul anului 2003, a fost împuternicită de către Rădulescu Viorel-Romeo să facă operaţiuni pe conturile bancare ale fundaţiei beneficiare a banilor europeni. În acest sens, inculpata a declarat în fals că nu se află într-o situaţie de incompatibilitate.

Astfel, în perioada 9-17 octombrie 2003, inculpatul Rădulescu Viorel-Romeo, cu sprijinul inculpatei Cristea Florentina-Diana, a depus mai multe documente false pentru ca fundaţia pe care o reprezenta să obţină banii pentru finanţarea acestui proiect. În cursul lunii ianuarie 2004, Rădulescu Viorel-Romeo, în vederea încasării avansului şi a tranşelor finale, a depus alte documente care atestau în mod nereal faptul că fundaţia îndeplineşte toate condiţiile pentru derularea proiectului, cum ar fi resursele financiare sau umane cât şi documente false referitoare la modul de cheltuire a banilor alocaţi.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător.

Inculpaţii au mai fost trimişi în judecată pentru fapte similare în cursul anului 2012 (detalii în comunicatul nr. 123/VIII/3 din data de 6 martie 2012).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sector 5.

În legătură cu toate dosarele penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii