Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:19 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parchetul de pe langa Tribunalul Tulcea - Arestare preventivă

ro

05 Aug, 2011 20:04 3654 Marime text

La data de 30.07.2011, în evidenţele Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin a fost înregistrată cauza privind pe DARIE EUGEN, GRIGORE FLORIN, IORDAN IONUŢ, MALACU IULIAN, BUCUR IULIAN NICOLAE, TĂUŞAN JELES, REVA EUGEN, PANFIL PANFIL ANDREI, PANAIT VASILE MARIUS, SURDU TEODOR FLORIN, BITU MIHAI ALEXANDRU, CAU VASILE şi CAU ROMEO, faţă de care se efectuează cercetări pentru comiterea infracţiunilor de încăierare, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii şi ordinii publice, ultraj şi distrugere.

În fapt, s-a reţinut că la data de 29.07.2011 s-au constituit două grupuri , unul format din DARIE EUGEN, IORDAN IONUŢ, CAU VASILE, CAU ROMEO, REVA EUGEN, GRIGORE FLORIN, PANFIL PANFIL ANDREI şi BITU MIHAI ALEXANDRU, iar celălalt format din MALACU IULIAN, BUCUR IULIAN NICOLAE, TĂUŞAN JELES, PANAIT VASILE MARIUS şi SURDU TEODOR FLORIN.

La data incidentului membrii primului grup, având asupra lor arme albe şi obiecte contondente (parte din membrii grupului fiind mascaţi, pe faţă cu cagule) s-au deplasat prin oraşul Măcin, jud. Tulcea cu scopul de a aplica corecţii fizice unor persoane şi de a se răzbuna sub forma vandalizării autovehiculelor. Pe fondul unor stări conflictuale mai vechi, în jurul orelor 20,40 inculpatul DARIE EUGEN, cu ajutorul unei bâte din lemn a lovit geamul şi portiera unui autoturism afla în deplasare, provocându-i avarii. La circa 5 minute, tot DARIE EUGEN , în timp ce se deplasa cu autoturismul BMW, însoţit de alte două autovehicule în care se aflau ceilalţi membri ai acestui grup, au oprit şi blocat în trafic, prin tamponare, două vehicule în care se aflau membrii celuilalt grup, iar cu ajutorul unei bâte au spart geamul portierei unui autoturism. Din acest moment membrii celor două grupuri s-au urmărit cu autovehiculele pe străzile din oraşul Măcin, s-au blocat şi tamponat cu autoturismele, până au ajuns în centrul oraşului, unde au blocat traficul rutier şi pietonal. Aici, au coborât din autoturisme, s-au încăierat, împrejurare în care membrii primului grup au agresat cu obiecte contondente o persoană şi au distrus un autoturism, ulterior membrii celor două grupuri lovindu-se reciproc cu obiecte contondente şi pietre, au proferat ameninţări şi expresii jignitoare prin care s-au adus atingere bunelor moravuri, au provocat scandal public şi au tulburat grav ordinea şi liniştea public, producând indignarea şi fuga persoanelor aflate în zonă, persoane care s-au baricadat şi încuiat într-un magazin şi un bar din apropiere.

La faţa locului a sosit imediat un echipaj de poliţie, care a solicitat încetarea activităţii infracţionale şi restabilirea ordinii de drept, lucrătorii de poliţie fiind nevoiţi să facă uz de armamentul din dotare, prin somare şi executarea în plan vertical a unui număr de 5 focuri.

Chiar şi după intervenţia în aceste condiţii a lucrătorilor de poliţie, membrii celor două grupuri au continuat să arunce cu obiecte contondente, chiar şi spre lucrătorii de poliţie, împrejurare în care un agent de poliţie a fost lovit de inculpatul IORDAN IONUŢ cu o bară metalică în cap, provocându-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 5-6 zile de îngrijiri medicale.

La data de 30.07.2011 inculpaţii DARIE EUGEN, MALACU IULIAN, BUCUR IULIAN NICOLAE, TĂUŞAN JELES, GRIGORE FLORIN, PANAIT VASILE MARIUS şi SURDU TEODOR FLORIN au fost reţinuţi de câtre procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin s-a adresat la data de 31.07.2011 cu o cerere de arestare preventivă pe 29 de zile faţă de inculpaţii DARIE EUGEN, MALACU IULIAN, BUCUR IULIAN NICOLAE, TĂUŞAN JELES, GRIGORE FLORIN, PANAIT VASILE MARIUS şi SURDU TEODOR FLORIN, aflaţi în stare de reţinere, şi faţă de inculpaţii IORDAN IONUŢ, REVA EUGEN, PANFIL PANFIL ANDREI, CAU VASILE, CAU ROMEO şi BITU MIHAI ALEXANDRU, în lipsă, instanţa de judecată dispunând arestarea preventivă a celor 13 inculpaţi. Pentru a dispune privare de libertate, Judecătoria Măcin a apreciat că sun indicii temeinice că inculpaţii au comis faptele reţinute în sarcina lor, că interesul general prevalează faţă de interesul personal al inculpaţilor, amploarea incidentului, gravitatea mare a acestuia, în condiţiile în care faptele s-au comis pe o arteră principală a oraşului Măcin, chiar aproape de sediul poliţiei, că nu s-a dat curs intervenţiei poliţiştilor, care au fost nevoiţi să apeleze la armamentul din dotare, iar un lucrător de poliţie a fost agresat.

Toţi cei 13 arestaţi preventiv au formulat recurs împotriva hotărârii Judecătoriei Măcin, care la data de 3.08.2011 a fost judecat de Tribunalul Tulcea. Instanţa de control judiciar a respins recursurile declarate de inculpaţii DARIE EUGEN şi GRIGORE FLORIN, astfel că aceştia urmează a fi cercetaţi în continuare în stare de arest preventiv şi a admis recursurile celorlalţi 11 inculpaţi, dispunând în raport de aceştia din urmă revocarea măsurii arestării preventive, anularea mandatelor şi trimiterea cauzei spre rejudecare Judecătoriei Măcin faţă de inculpaţii IORDAN IONUŢ, REVA EUGEN, PANFIL PANFIL ANDREI, CAU VASILE, CAU ROMEO şi BITU MIOHAI ALEXANDRU şi respingerea propunerii de arestare preventivă, revocarea măsurii luate de Judecătoria Măcin, anularea mandatelor de arestare faţă de inculpaţii MALACU IULIAN, BUCUR IULIAN NICOLAE, TĂUŞAN JELES, PANAIT VASILE MARIUS şi SURDU TEODOR FLORIN. Cei 11 inculpaţi cărora li s-au admis recursurile au fost puşi de îndată în libertate.

PURTĂTOR DE CUVÂNT AL PARCHETULUI DE PE LÂNGĂ

TRIBUNALUL TULCEA

PRIM -PROC. ADJ. LAURA SUBŢIRELU

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii