Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:20 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Monitorizarea delfinilor din Marea Neagră

ro

10 Apr, 2015 09:51 1408 Marime text
Mare Nostrum şi OMV Petrom continuă şi în 2015 proiectul “Monitorizarea delfinilor din Marea Neagră”, care vine ca răspuns la necesitatea conservării celor trei specii de cetacee din Marea Neagră, prin acţiuni de educare şi informare, menţinerea unui grad ridicat de calitate şi cantitativ al datelor precum şi implementarea de măsuri pentru diminuarea impactului antropic. Activităţile din cadrul acestui proiect vor fi co-finanţate şi din fondurile obţinute de ONG Mare Nostrum, prin Campania Adoptă un Delfin.
Marian Paiu, coordonatorul proiectului, spune că va “continua informarea şi implicarea profesorilor şi elevilor în activităţi de protejare a mediului marin şi a zonei costiere, în special a delfinilor prin instruiri, periodice, la clasă, prin care promovează problemele cu care se confruntă delfinii. Ca noutate, se va organiza o tabără eco, pentru 16 copii, ce vor participa la activități practice și teoretice dedicate protecției mediului (ecosistemul Mării Negre, ariile protejate din Dobrogea, urbanizare, voluntariat).”
Activităţile specifice ale proiectului sunt colectarea datelor privind apariţia delfinilor în apele litorale româneşti, capturile accidentale şi eşuările din zona litoralului românesc. Astfel, vor avea loc atât monitorizări terestre, cât şi monitorizări acvatice. În urma controalelor efectuate pe perioada desfăşurării proiectului, rezultatele implementării dispozitivelor acustice (Pingere) sunt îmbucurătoare, plasele dotate cu astfel de dispozitive înregistrând zero capturi accidentale. Alte activităţi, desfăşurate în cadrul proiectului sunt coordonarea reţelei naţionale de monitorizare (recrutarea şi instruirea de noi membrii), activităţi de foto-identificare a cetaceelor, echipa de intervenţie rapidă, activităţi de identificare a cauzelor ce induc mortalităţi în rândul populaţiei de delfini.
Mare Nostrum răspunde la urgenţe şi încurajează populaţia să anunţe si, mai ales, pescarii să informeze cu privire la capturi accidentale, sau observaţii cu privire la apariţia grupurilor  de delfini.
Nu uitaţi, dacă observaţi un delfin eşuat, contactaţi-ne la numărul de telefon 0763255731, iar pe site-ul www.delfini.ro găsiţi formularul on-line prin intermediul căruia ne puteţi trimite informaţii cu privire la delfini (vii sau morţi).


Cecilia Pătrăhău
Responsabil PR/Fundraising
ONG Mare Nostrum
Address: Bd. 1 Decembrie 1918, nr. 3, bl. F17, sc. A, ap. 3, Constanta 900711
Phone/Fax: +40241/612422; +40341/407432
Mobile: +40740319631
E-mail: cecilia_patrahau@yahoo.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii