Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:01 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evaluarile trimestriale actualizate ale riscului de tara

ro

02 Jul, 2015 14:11 1231 Marime text
Scaderea evaluarii pentru China. Economiile afectate de scaderea preturilor petrolului plasate sub monitorizare negativa.
 
Multe tari se confrunta din plin cu scaderea preturilor petrolului, in special tarile emergente pentru care Coface a revizuit previziunile de crestere la 4% pentru 2015 (comparativ cu 4,2% in Martie 2015). Intre timp, economiile dezvoltate (previziune de crestere de 2% pentru 2015 si 2016) beneficiaza de o usoara redresare care se contureaza in Zona Euro (1,5% in 2015).
 
Redresarea economica continua in Eurasia
 
Republica Ceha, Portugalia si Vietnam au fost toate plasate sub monitorizare pozitiva in Ianuarie 2015. Ele sunt in continuare pe drumul cel bun, economiile lor fiind stimulate de cheltuielile consumatorilor.
 
  • Republica Ceha beneficiaza de redresarea economica din Europa de Vest (mai exact, piata auto europeana) iar evaluarea a fost crescuta la A3.
  • Reasigurata de comportamentul de plata satisfacator, Coface a crescut evaluarea Portugaliei la A4 si confirma dinamica corporativa pozitiva continua, in special in randul societatilor de export. 
  • Vietnam, cu evaluarea crescuta la B, inregistreaza o accelerare a consumului privat datorita inflatiei scazute si imbunatatirii increderii consumatorului. Riscul extern a fost diminuat, contul curent este in surplus si rezervele valutare se imbunatatesc.
 
Canada, Algeria si Gabon sufera de efectele preturilor mai scazute ale petrolului
 
Tarile care exporta hidrocarburi sufera de pe urma consecintelor dependentei lor de sectorul petrolier:
 
  • Evaluarea riscului de tara A1 pentru Canada a fost plasata sub monitorizare negativa, date fiind consecintele scaderii preturilor petrolului asupra investitiilor, riscurile pentru sectorul imobiliar si contextul cresterii negative in primul trimestru din 2015. 
  • Evaluarea A4 pentru Algeria a fost de asemenea plasata sub monitorizare negativa. Scaderea preturilor petrolului a avut un impact negativ asupra conturilor publice si contului curent al tarii. Daca preturile nu cresc, activitatea din tara va ramane stagnanta.
  • Evaluarea B a Gabonului a fost plasata sub monitorizare negativa. Dependenta ridicata de petrol a tarii va rezulta intr-o incetinire a activitatii economice la 4% in 2015 (comparativ cu o medie de 5,4% in ultimii ani).
  • Tanzania sufera de scaderea rapida a cursului de schimb valutar fata de dolarul american. Deprecierea silingului provoaca ingrijorare si companiile ar putea sa sufere in mod considerabil. Cresterea tarii este lenta in timp ce deficitul public se adanceste. Coface a plasat evaluarea B sub monitorizare negativa. 
  • In sfarsit, economia din Madagascar sufera de instabilitate politica continua. Evaluarea C a fost de asemenea plasata sub monitorizare negativa.
 
Nivelul datoriei corporative in economia chineza este un motiv de ingrijorare
 
Plasata sub monitorizare negativa in ianuarie 2015, evaluarea Chinei a fost scazuta la A4. Nivelul datoriei private a tarii este in crestere, in special din cauza companiilor. Acesta a fost  de 207% din PIB in 2014, comparativ cu 130% in 2008 (conform FMI). Acest nivel este considerat ingrijorator si este mult mai ridicat decat nivelurile constatate in alte tari emergente. Astfel, solvabilitatea companiilor din sectoarele fragile ar putea fi afectata. Sectoarele cimentului, produselor chimice si otelului asociate cu cheltuielile in infrastructura sunt slabite de supracapacitatea lor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii