Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:36 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța, în pericol de a rămâne fără festivaluri!

ro

27 Jul, 2017 18:23 3270 Marime text
După cum bine știm, este al doilea an când Primăria Municipiului Constanța a lansat apeluri de proiecte pe domeniul cultural. În plus, celebrarea, în 2017, a 2000 de ani de la moartea poetului Ovidius Publius Naso a reprezentat pentru administrația locală o oportunitate de a organiza încă o procedură de selecție de proiecte. În acest moment, cele două apeluri sunt finalizate, dar din păcate pentru municipiul Constanța este posibil ca niciunul dintre proiectele câștigătoare din cele două sesiuni să nu se realizeze.
  
Ambele proceduri de selecție de proiecte culturale au fost inițiate pe baza Regulamentului de acordare a finanțării nerambursabile aprobat în luna aprilie a anului trecut de către Consiliul Local Municipal Constanța.

În prezent, însă, acesta pare a nu mai fi valabil, cele două tranșe, respectiv raportări stipulate clar în documentele oficiale care au stat la baza concursurilor de proiecte nemaipunându-se în practică. Organizațiile neguvernamentale câștigătoare sunt puse în situația să semneze contracte de finanțare nerambursabilă cu patru tranșe de finanțare – așa cum a confirmat și directorul executiv Mihaela Popescu în cadrul ședinței Comisiei pentru cultură, sport etc. a Consiliului Local Municipal de ieri, 26.07.2017 –, deși coordonatele inițiale ale procedurilor au fost dimensionate în doar două tranșe, conform cerințelor Regulamentului aprobat de consilierii locali. Astfel, proiectele și bugetele acestora, realizarea și implementarea lor au fost gândite pe structura a doar două tranșe de finanțare (70% la semnarea contractului și 30% după verificarea tuturor documentelor financiar-contabile care validează evenimentului), după cum indicau și formularele de participare la apeluri, inclusiv cererea de finanțare. Acum, însă, contractele menționează patru tranșe: 30% la semnarea contractului, 30% după o raportare intermediară, 10% după altă raportare intermediară și 30% după verificarea tuturor documentelor.

Motivul: o presupusă decizie a Curții de Conturi, document care nu ne-a fost comunicat nici până la această oră, și care se bazează pe H.G. 264/2003, art. 1 (1), în care se menționează că plățile în avans nu pot fi mai mari de 30%. Această Hotărâre de Guvern nu se aplică, însă, proiectelor culturale, ci doar celor din domeniul sportiv etc.
 
Cu patru tranșe de finanțare, derularea evenimentelor devine improbabilă, dat fiind faptul că Primăria Municipiului Constanța încalcă regulile stabilite chiar de ea pentru procedurile de selecție de proiecte culturale, iar acestea nu pot fi implementate cu tranșe multiple și atât de mici. Dat fiind faptul că în domeniul cultural se lucrează cu artiști, această încălcare a Regulamentului aduce grave prejudicii imaginii și reputației asociațiilor și fundațiilor organizatoare.

Pentru ca un proiect să poată participa la procedura de selecție este nevoie ca organizatorii să stabilească o înțelegere prealabilă cu artiștii participanții incluși în Propunerea tehnică pe baza căreia se câștigă finanțarea nerambursabilă. Însă, deoarece, la Constanța, contractele de finanțare se semnează cu doar câteva zile înainte de începerea efectivă a evenimentului și nu există un termen stabilit pentru verificarea raportărilor intermediare, asociațiile și fundațiile organizatoare sunt puse în postura de a livra artiștilor contractați... vorbe!

Concret, un eveniment care presusupune aducerea la Constanța a unei artiste de talie internațională, Sarah Chang - una dintre cele mai apreciate violoniste la nivel mondial -, a unei orchestre cu zeci de muzicieni și spectacole pirotehnice unice în România, ca dimensiune și cantitate de materiale pirotehnice, nu se poate realiza, cu toată bunăvoința, în contextul celor patru tranșe. Astfel, devine imposibilă colaborarea cu orice companie sau artist din sfera internațională și, repetăm, acesta este doar un exemplu.
 
În această situație, o parte dintre organizațiile nonguvernamentale câștigătoare și-au exprimat, deja, intenția să nu semneze contractele de finanțare și, implicit, să nu organizeze evenimentele culturale anunțate, până nu se stabilesc, prin dialog, proceduri și termene realiste de verificare a raportărilor intermediare, care să nu blocheze desfășurarea proiectelor. Dat fiind faptul că toate aceste lucruri nu au fost făcute publice, solicităm Primăriei Municipiului Constanța clarificarea și rezolvarea cât mai rapidă a tuturor acestor aspecte, astfel încât evenimentele culturale ale orașului să se desfășoare în condiții optime.
 
Toate aceste probleme au fost prezentate Comisiei pentru activități științifice, învățământ, sănătate, cultură, sport, culte și protecție socială în ședința publică de ieri, 26 iulie a.c., la care au fost prezenți consilierii locali Trandafir Raluca Andreea, Cojoc Marioara și Florea Răzvan Ionuț. Cei trei membri ai comisiei au luat act de toate aceste probleme și au promis că vor găsi soluții pentru derularea în bune condiții a evenimentelor din această vară, pentru ca orașul Constanța să-și atingă cu adevărat scopul specificului său, turistic-cultural, iar locuitorii și turiștii să se bucure și să evolueze în interacțiunea cu arta.

Cu stimă,
Valentin Coman
Valentin Ispas
Membri fondatori Constanța Culturală

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii