Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:30 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apel pentru respectarea dreptului la confidentialitate al minorei de 13 ani diagnosticata cu HIV

ro

16 Aug, 2012 17:21 1443 Marime text

COMUNICAT DE PRESA
 
Apel pentru respectarea dreptului la confidentialitate al minorei de 13 ani diagnosticata cu HIV
 
Asociatia SENS POZITIV, impreuna cu celelalte organizatii semnatare, face apel la autoritati si la reprezentantii mass-media pentru a respecta dreptul la confidentialitate si a nu publica numele si poza minorei in varsta de 13 ani, victima a traficului de minori in baza legii 678 / 2001, art 13, pct 1 si 2, practicanta de sex comercial, diagnosticata cu HIV.
 
Sfatuim toate persoanele care au facut sex neprotejat cu orice persoana careia nu ii cunosc statusul HIV/ITS sa mearga sa se testeze la un Centru de Testare Voluntara sau in spitalele sau clinicile din Romania. Consideram ca articolele mass media ar trebui sa puna accentul pe riscurile de sanatate la care se supun persoanele care cumpara sau vand servicii sexuale. Mass media nu trebuie sa devina inca un instrument de propagare a urii impotriva persoanelor care cad victime ale traficului de minori sau traficului de persoane, indiferent ca sunt sau nu infectate cu HIV.
 
In cazul publicarii numelui sau fotografiei, minorei i se va incalca dreptul la demnitatea persoanei, dreptul la viata privata, dreptul la protectie speciala in cazul minorilor si dreptul la nediscriminare.
 
Atragem atentia autoritatilor ca incalcarea confidentialitatii poate fi calificata ca abuz in serviciu. Autoritatile sunt obligate prin lege sa respecte confidentialitatea, secretul profesional si al datelor medicale ale persoanei.
 
De asemenea, invitam autoritatile sa acorde mai mare atentie si resurse programelor de prevenire a Infectiilor cu Tansmitere Sexuala (ITS) in Romania. Statul trebuie sa ia masuri suplimentare pentru protejarea persoanelor care traiesc cu HIV, in special a celor minore.
 
"Prevenirea transmiterii ITS-urilor este importanta, dar aceasta nu poate fi facuta in detrimentul drepturilor individuale ale unor persoane, garantate in Constitutie si in legile tarii." considera Iustina Ionescu, avocata specializata in drepturile sexuale si ale reproducerii din partea ECPI (Centrul Euroregional pentru Initiative Publice).
 


Totodata, facem apel la jurnalisti sa respecte deontologia profesionala si sa protejeze drepturile minorei in cauza. Atragem atentia ca formulari de tipul "Bomba cu sex la 13 ani" (Adevarul ), "Alarma HIV pe litoral! O fata de 13 ani imprastie SIDA!" (Tabu), "STARE DE ALERTA! Noi detalii socante in cazul prostituatei de 13 ani, infectata cu HIV" (Libertatea), "SOCANT: 1000 de turisti ar putea fi infectati cu HIV dupa ce au intretinut relatii sexuale cu o prostituata pe litoral" (Antena 3) si "Bomba biologica! O prostituata minora infectata cu HIV a intretinut relatii sexuale cu sute de barbati" (Neptun TV), aparute in ultimele zile in toata presa, incalca grav normele eticii jurnalistice, dauneaza puternic imaginii minorei in cauza, victimă a traficului de persoane, si sunt de natura a crea panică, dar si asteptarea dezvaluirii identitatii persoanei in cauza.
 
Organizatiile semnatare:
 
Asociatia Sens Pozitiv
ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei
ACCEPT
Fundatia Population Services International Romania
Asociatia Romana Anti Sida
Baylor Marea Neagra
ECPI - Centrul Euroregional pentru Initiative Publice
Romanian Angel Appeal
SECS – Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala
Roma Education Fund Romania
Romani CRISS
Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie
Remove my name from all future email correspondence
 
Address postal inquiries to:
ActiveWatch Media Monitoring Agency
98 Plevnei St. Bl 10C, Sector 1

Bucharest, DC 010237
Powered By
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii