Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:53 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul doamnei Thoraya Ahmed Obaid, Director Executiv UNFPA - 05.03.2009

ro

05 Mar, 2009 19:23 1983 Marime text

Ziua internationala a femeilor - 8 martie 2009

Mesajul doamnei Thoraya Ahmed Obaid, Director Executiv UNFPA

8 martie 2009 - Astazi, cu ocazia Zilei internationale a femeilor, haideti sa ne unim eforturile pentru a pune capat violentei indreptate impotriva femeilor si a fetelor.

Fie ca vorbim despre trafic de persoane, violenta in familie, crime comise in numele onoarei sau al pasiunii, casatoria copiilor, mutilare sau taiere genitala feminina, sau violenta sexuala, care in numeroase situatii de conflict a luat proportii alarmante, violenta indreptata impotriva femeilor si a fetelor reprezinta o infractiune odioasa care prea adesea este invaluita in tacere si prea rar este pedepsita.

Astazi, adresam un apel catre toti liderii politici, liderii comunitatilor si liderii religiosi de a se ridica impotriva violentelor la care sunt supuse femeile si fetele. Chemam la dialog public si la dezbateri deschise. Indemnam autoritatile din toate tarile sa elaboreze si sa aplice legi care sa-i pedepseasca pe agresori si care sa asigure servicii de sanatate si sprijin social pentru supravietuitori.

Aducem un omagiu femeilor care au luat initiativa in acest domeniu si indemnam mai multi barbati si baieti sa-si foloseasca influenta pentru o schimbare in bine.

Impreuna putem schimba normele sociale si atitudinile care tolereaza discriminarea si violenta impotriva femeilor si a fetelor. Impreună putem consolida sistemele legislative, accesul la justitie si suprematia legii necesare pentru a proteja si sustine drepturile omului. Impreuna putem asigura supravietuitorilor sprijin social si servicii de sanatate. Trebuie sa garantam dreptul la sanatatea sexuala si a reproducerii si sa asiguram accesul la informatii si servicii pentru planificare familiala, maternitate fara riscuri si prevenirea HIV.

Violenta impotriva femeilor si a fetelor nu este strict problema femeilor – este o problema care ne priveste si ne afecteaza pe toti. Niciun obicei, nicio traditie sau religie nu poate justifica tratamentul crud si degradant.

Astazi, haideti sa fim solidari cu femeile si fetele. Merita sa traiasca o viata demna, lipsita de teama si rusine. Haideti sa luptam pentru toleranta zero fata de violenta impotriva femeilor si a fetelor in casele noastre, in scolile noastre, la locurile de munca si in lacasurile de cult, in comunitatile si natiunile noastre. Este timpul ca barbatii si femeile, baietii si fetele sa colaboreze pentru a pune capat acestor odioase incalcari ale drepturilor omului.

Astazi si in fiecare zi, UNFPA, ca parte din Organizatia Natiunilor Unite, va sprijini eforturile tarilor pentru combaterea violentei impotriva femeilor si fetelor, si pentru emanciparea femeilor, realizarea egalitatii de gen si respectarea drepturilor la sanatatea reproducerii.

Pentru informaţii suplimentare contactaţi biroul UNFPA:
Stela Serghiuţă, 021/201 78 35, 0744 358956, serghiuta@unfpa.org
Ramona Cîrlig, 021/201 78 92, 0723 252604, cirlig@unfpa.org

UNFPA - because everyone counts.
  Ms. Ramona Elisabeta Cîrlig
 
 Project Assistant - Communication
 
 United Nations Population Fund
 
 O: 40.21.2017892
 
 F: 40.21.2017840
 
 http://www.unfpa.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii