Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:17 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

64,7 miliarde $ sunt necesare programelor de populatie pentru reducerea saraciei-08.04.2009

ro

08 Apr, 2009 17:49 2162 Marime text

64,7 miliarde $ sunt necesare programelor de populatie pentru reducerea saraciei

O treime din suma, 21,6 miliarde $, este asteptata de la donatori, iar două treimi vor fi fonduri interne

Bucureşti, 8 aprilie 2009 – In 2010 sunt necesare investitii de 64,7 miliarde $ pentru programele de populatie, esentiale pentru reducerea saraciei, promovarea dezvoltarii si scaderea mortalitatii materne, conform unei revizuiri aprobate de membrii Natiunilor Unite la finalul sedintei Comisiei pentru Populatie si Dezvoltare (CPD). O treime din aceasta suma, aproximativ 21,6 miliarde $, este asteptata ca asistenta internationala, iar celelalte doua treimi vor fi investitii interne ale natiunilor in curs de dezvoltare.
Noua suma de 64,7 miliarde $ reprezinta o revizuire majora a celei de 20,5 miliarde $ (dolari americani la valoarea din 1993) stabilita pentru anul 2010 la Conferinta Internationala pentru Populatie si Dezvoltare (CIPD) de la Cairo din 1994. Este pentru prima data in 15 ani cand estimarea costurilor Programului de Actiune de la Cairo este revizuita, conform cerintelor acordului global din 1994.
Un raport al Secretarului General al Natiunilor Unite arata ca revizuirea era urgenta din cauza cresterii dramatice a nevoilor actuale, in conditiile in care costurile pentru ingrijire medicala cresc vertiginos, iar costurile pentru colectarea de date sunt de asemenea mai ridicate, multe tari pregatindu-se pentru recensamintele din 2010.
Membrii Natiunilor Unite au aprobat noile cifre recunoscand “nevoia extrema de a creste resursele financiare pentru implementarea” Programului de la Cairo, conform unei rezolutii pe care au adoptat-o. Ei s-au aratat ingrijorati in special de fondurile pentru planificare familiala, care erau cu mult sub cerinte.
Cele 64,7 miliarde $ sunt impartite pe categoriile de actiuni adoptate la Cairo. In 2010, costurile totale pentru sanatatea reproducerii, inclusiv planificare familiala si mortalitate materna, sunt estimate la 27,4 miliarde $; 32,5 miliarde $ pentru HIV/SIDA; si 4,8 miliarde $ pentru cercetare de baza, colectare de date si analiza politicilor. Cifrele se schimba anual, crescand de la 67,8 miliarde $ in 2011 la 69,8 miliarde $ in 2015.
Noile estimari reflecta cu mai mare acuratete nevoile actuale si sunt mai apropiate de investitiile necesare realizarii Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM), spune Thoraya Ahmed Obaid, Director Executiv al UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie.
Intr-o declaratie data de Directorul Executiv Adjunct, Purnima Mane, in numele doamnei Obaid, se arata ca “intrucat criza financiara este in plina desfasurare, acum este timpul pentru a creste investitiile sociale si a intensifica eforturile pentru realizarea planului de actiune de la Cairo.” Experientele impartasite de tari din intreaga lume “au aratat in mod clar ca suntem constienti de nevoia urgenta de intensificare a actiunii si de angajament fata de cauza.”
Un element important de care a tinut cont Comisia a fost contributia Programului de la Cairo la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. Tarile in curs de dezvoltare au expus un argument puternic cand au aratat in ziua deschiderii ca “implementarea Programului de Actiune al CIPD este cruciala pentru eradicarea saraciei extreme.”
Reprezentand Grupul celor 77 si China, acestia au adaugat ca Acordul de la Cairo: “are un impact direct asupra capacitatii de a realiza ODM-urile in stransa legatura cu rezultatele sociale, economice si de sanatate in domenii privind copiii, mamele, HIV/SIDA, egalitatea de gen, saracia si locurile de munca.”

***
Fondul ONU pentru Populatie este o agentie internationala de dezvoltare care promoveaza dreptul fiecarui om - femeie, barbat, copil - la o viata sanatoasa si cu sanse egale in societate.
Fondul ONU pentru Populatie ajuta tarile in care activeaza sa foloseasca informatiile despre populatie pentru a elabora politici si programe de reducere a saraciei si de creare a conditiilor pentru ca fiecare sarcina sa fie dorita, fiecare nastere sa fie sigura, fiecare tanar sa fie protejat de HIV/SIDA si fiecare fata si femeie sa fie tratata cu respect si sa traiasca o viata demna.

Comunicatul de presa cu diacritice este disponibil la www.unfpa.ro
Persoane de contact:
Stela Serghiuta, serghiuta@unfpa.org
Omar Gharzeddine, gharzeddine@unfpa.org

UNFPA - because everyone counts.
  Ms. Ramona Elisabeta Cîrlig
  Project Assistant - Communication


  United Nations Population Fund
  O: 40.21.2017892
  F: 40.21.2017840
  http://www.unfpa.ro
--------------------------------------------------------------------------------

UNFPA, the United Nations Population Fund, is an international development agency that promotes the right of every woman, man and child to enjoy a life of health and equal opportunity. UNFPA supports countries in using population data for policies and programmes to reduce poverty and to ensure that every pregnancy is wanted, every birth is safe, every young person is free of HIV/AIDS, and every girl and woman is treated with dignity and respect.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii