Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:04 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

COMUNICAT DE PRESA privind somatiile abuzive si nelegale trimise de ANAF catre Oil Terminal Constanta - 26.08.2014

ro

26 Aug, 2014 14:06 1989 Marime text
Oil Terminal informeaza ca Ministerul Finantelor Publice, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili, a emis in data de 18.08.2014 o somatia prin care a inceput executarea silita asupra S.C. OIL TERMINAL S.A.
In cuprinsul titlului executoriu se mentioneaza ca Oil Terminal datoreaza suma de 73.361.451  lei reprezentand :
- Taxe vamale in cuantum de 874.637 lei,
- TVA in cuantum de 70.641.429 lei,
- Comision vamal in cuantum de  1.845.385 lei.

Fata de acestea, Oil Terminal face urmatoarele precizari:

Suma de 73.361.451 lei reprezinta debite inscrise  in urma cu peste 10 ani in actele constatatoare privind titei pompat din OIL TERMINAL  pe conducta  magistrala, catre Rafinaria RAFO ONESTI si MTBE incarcat in terminalul petrolier in vagoane cisterna cu destinatia  Rafinaria Rafo Onesti.
Cantitatile de titei si MTBE conform declaratiilor sumare mentionate in actele constatatoare prezentate mai sus, au facut obiectul prestatiilor efectuate de Oil Terminal  pentru rafinaria Rafo Onesti.
Potrivit contractelor incheiate intre parti OIL TERMINAL avea obligatia ca dupa efectuarea receptiei cantitative si calitative a titeiului, in vederea depozitarii in rezervoarele proprii, sa completeze si sa depuna la autoritatea vamala declaratiile sumare corespunzatoare ceea ce a si executat.
Totodata in sarcina rafinariei Rafo Onesti, s-au stabilit de catre Directia Regionala Vamala Iasi, pentru aceleasi marfuri prin Procesul Verbal de control,  taxe vamale, comision vamal, TVA si accesorii (dobanzi si amenzi) in valoare totala de 813.147.582.963 ROL  (81.314.758 RON )din care :
- Taxe vamale, comision vamal, TVA de 723.644.209.989 ROL (72.364.420 RON)
- dobanzi si amenzi de 89.503.372.974 ROL (8.950.338 RON)

Dovada ca obligatiile fiscale stabilite in sarcina Oil Terminal conform actelor constatatoare mentionate, se refera la aceleasi marfuri descarcate in rafinarie,  rezulta din cuprinsul actului de control unde se indica declaratiile sumare.
Debitul stabilit in sarcina rafinariei Rafo Onesti a fost achitat de catre Rafo Onesti  in anul 2007, existand documente doveditoare in acest sens.
Prin Decizia  din 15.11.2007 ANAF – Autoritatea Nationala a Vamilor – Directia Regionala Vamala Iasi, inchide dosarele de executare impotriva S.C. RAFO ONESTI corespunzator Proceselor  Verbale de control  incheiate de Directia Regionala Vamala Iasi.
Rezulta ca debitul stabilit in sarcina Rafo Onesti a fost stinse in totalitate de catre rafinarie, iar OIL Terminal S.A. nu mai poate fi tinut raspunzator in solidar cu Rafo Onesti  deoarece statul a incasat in totalitate debitul.



Dovada incasarii debitului de catre bugetul de stat, rezulta din adresa emisa de A.N.A.F. in 2008 catre SC OIL TERMINAL SA, prin care se mentioneaza ca plata efectuata de catre SC RAFO SA ONESTI, in calitate de codebitor, are ca efect faptul ca, pentru SC OIL TERMINAL SA, nu mai subzista obligatia de plata a acestei sume, intrucat obligatia de plata catre buget a fost stinsa;

Astfel, apreciem ca nu este posibila declansarea procedurii de executare silita, deoarece obligatia de plata nu mai subzista, in speta fiind aplicabile prevederile art. 1039 Cod civ: ”...obligatia este solidara din partea debitorilor, cand toti s-au obligat la acelasi lucru, astfel ca fiecare poate fi constrans pentru totalitate, si ca plata facuta de catre unul dintre debitori libereaza si pe ceilalti catre creditor.”

In anul 2012, Autoritatea Nationala a Vamilor –Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale Constanta a emis catre OIL TERMINAL o somatie de plata privind debit si accesorii prin care s-au stabilit debite in valoare de 73.361.451 lei si accesorii in valoare de 192.732.556 lei (calculate asupra debitului  de 73.361.451 lei pana la data de 31.12.2011).
Contestatia Oil Terminal pentru aceasta somatie a fost solutionata astfel :
Prin sentinta civila din 14.08.2012 pronuntata de Judecatoria Constanta, sectia civila, instanta admite contestatia la executare formulata decatre Oil Terminal S.A. si a concluzionat urmatoarele :
“ executarea silita pornita impotriva Oil Terminal S.A. […] este nelegala, dat fiind ca debitul imputat acestui agent economic a fost achitat integral  de catre codebitorul S.C. RAFO S.A. Potrivit pricipiilor de drept civil, orice datorie se stinge prin plata, fara a afecta legalitatea actului prin care a fost stabilita datoria”.

Ulterior, in data de 06.03.2014, ANAF-Directia Generala a Vamilor- Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Galati- Directia Regionala Vamala Galati- Biroul Vamal de Frontiera Constanta ne-a comunicat,  Decizia referitoare la obligatiile de plata accesorii in suma  de 111.054.565 lei, act fiscal constituind titlu de creanta bugetara, punandu-ni-se in vedere obligatia de plata, in termenul legal, a respectivei sume, in caz contrar urmand a fi demarate procedurile executionale asupra patrimoniului societatii.

Oil Terminal a contestat aceasta decizie in termenul legal.
In data de 29.05.2014, ANAF - Directia Generala de Solutionare a Contestatiilor ne-a comunicat Decizia privind solutionarea contestatiei care hotaraste:
“Admiterea contestatiei formulata de SC OIL TERMINAL SA impotriva deciziei referitoare la obligatiile de plata”.
In motivarea acestei decizii, ANAF retine ca:
  „Societatii nu ii pot fi pretinse dobanzile si penalitatile de intarziere in suma totala de 111.054.565 lei calculate prin decizia de calcul accesorii, in conditiile in care plata efectuata de SC RAFO ONESTI SA are ca efect pentru SC OIL TERMINAL SA stingerea obligatiei de plata, intrucat pentru o anumita cantitate de titei statul nu poate percepe de doua ori obligatii vamale, atat de la proprietar cat si de la depozitar.

Avand in vedere  Decizia nr. 147/27.05.2014 privind solutionarea contestatiei OIL TERMINAL  de catre ANAF - Directia Generala de Solutionare a Contestatiilor in favoarea OIL TERMINAL S.A. prin care se concluzioneaza ca “ in conditiile in care plata efectuata de SC RAFO ONESTI SA are ca efect pentru SC OIL TERMINAL SA stingerea obligatiei de plata, intrucat pentru o anumita cantitate de titei statul nu poate percepe de doua ori obligatii vamale, atat de la proprietar cat si de la depozitar”

In concluzie, consideram ca executarea silita pornita impotriva Oil Terminal S.A. este nelegala, dat fiind ca debitul imputat acestui agent economic a fost achitat integral  de catre codebitorul S.C. RAFO S.A.
OIL TERMINAL urmează să facă în regim de urgență toate demersurile legale necesare în vederea opririi executării silite și anulării titlurilor executorii.

Pe aceasta cale solicitam public tuturor factorilor de decizie implicati sa trateze cu maxima responsabilitate aceste actiuni nejustificate si abuzive ale ANAF impotriva Oil Terminal, societate de interes strategic avand un rol important in cadrul strategiei de securitate energetica a Romaniei.

De asemenea, rugam mass media sa ne sustina si sa reflecte cu maxim de obiectivitate acest eveniment extrem de delicat in care sunt implicate 2 institutii ale statului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii