Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:16 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Muzeul Callatis se organizează o nouă lecţie deschisă

ro

09 May, 2012 00:02 2563 Marime text

Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia și Școala nr. 5 Gala Galaction din Mangalia, în colaborare cu Primăria Municipiului Mangalia, organizează miercuri, 9 mai 2012, începând cu ora 11.30, la sediul muzeului callatian, o lecție deschisă cu tema: 9 Mai - Ziua Independenței de Stat a României și Ziua Europei.

Cu această ocazie, primarul Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac, a declarat: "Ziua de 9 mai este o zi importantă pentru români, ea având două semnificații: cucerirea Independenței de Stat a României și Ziua Europei. Apreciez faptul că la Muzeul Callatis s-au organizat numeroase evenimente, în ultimii ani, care au marcat momentele importante din istoria românilor. Pe lângă lecțiile pe care le învață la școală, este bine ca elevii să afle noi informații despre istoria noastră, iar Muzeul Callatis este un loc foarte potrivit."

Directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a menționat: "Cucerirea independenței naționale a devenit un obiectiv deosebit de important al românilor, mai ales după 24 ianuarie 1859, când Moldova s-a unit cu Muntenia. Prilejul cuceririi independenței a apărut pe fondul răscoaleleor antiotomane din Balcani, declanșate în anul 1975. Rusia s-a implicat în derularea evenimentelor din Balcani, pentru a pune stăpânire pe strâmtorile Bosfor și Dardanele. Având ca scop ieșirea de sub stăpânirea Imperiului otoman, România s-a alăturat Rusiei în războiul ruso-turc desfășurat în anii 1877-1878.

În ziua de 9 mai 1877, Parlamentul român a votat o moțiune prin care a proclamat independența României. Cu jertfa a peste 10.000 de oameni, România și-a cucerit ulterior independența pe câmpul de luptă. La Congresul de pace de la Paris, din vara anului 1878, Marile puteri europene au recunoscut independența României.

Dar ziua de 9 mai a rămas în istorie și ca Ziua Europei. La 9 mai 1950, ministrul de externe al Franței, Robert Schuman, a propus planul care a stat la baza Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului. În anul 1951 a fost semnat, la Paris, Tratatul de constituire a CECO, iar în anul 1957 au fost semnate tratatele care au instituit Comunitatea Economică Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice. În anii care au urmat, au avut loc mai multe valuri de aderare la Uniunea Europeană: primul în 1973, al doilea în 1981, al treilea în 1986, al patrulea în 1995 și al cincilea în 2004. România și Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007."

La activitate vor fi prezente trei clase de elevi, de la Școala nr. 5 Gala Galaction din Mangalia, alături de care se vor afla înv. Dorina Florea, înv. Mona Biștea și înv. Adriana Dobre. Despre Ziua Independenței de Stat a României și despre Ziua Europei le vor vorbi elevilor: cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc și muzeograf Liliana Bădin. Tinerii vor putea vedea și câteva filmulețe și prezentări în PowerPoint.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii