Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:12 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

145 de ani de la naşterea savantului Grigore Antipa

ro

27 Nov, 2012 00:55 2527 Marime text
Muzeul de Arheologie „Callatis" Mangalia și Colegiul Economic Mangalia, cu susținerea Primăriei Municipiului Mangalia, organizează marți, 27 noiembrie 2012, începând cu ora 12.00, la sediul muzeului callatian, o nouă lecție deschisă cu tema: „145 de ani de la nașterea savantului Grigore Antipa".

„Împreună cu doamna prof. Ibolya Negoiță, de la Colegiul Economic Mangalia, am hotărât să marcăm acest important eveniment: 145 de ani de la nașterea savantului Grigore Antipa. Născut la Botoșani, în ziua de 27 noiembrie/10 decembrie 1867, (după alte surse 7 decembrie) Grigore Antipa a făcut studii universitare în: Germania, Franța și Italia. A fost: biolog, oceanolog, zoolog, ihtiolog, hidrobiolog, economist, ecolog și muzeolog. A fost legat de Dobrogea, întrucât o mare parte din timpul său l-a consacrat studierii Dunării și Mării Negre. În anul 1883, regele Carol I i-a pus la dispoziție crucișătorul Elisabeta pentru a organiza o expediție în jurul Mării Negre. În anul 1932 a înființat Institutul Biooceanografic din Constanța, cu cele două rezervații și stațiuni de cercetări de la Agigea și Cap Caliacra. În anul 1949, institutul s-a transformat în Stațiunea de Cercetări Maritime și Proiectări Piscicole, iar în anul 1970 a fost alipită Institutului Român de Cercetări Marine. Grigore Antipa este cel care a întocmit un plan de exploatare rațională a pescăriilor din zona Deltei Dunării. În perioada 1892 - 1944 a fost director al Muzeului Național de Istorie Naturală din București, care astăzi îi poartă numele", a precizat directorul Muzeului de Arheologie „Callatis" Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Elevii Colegiului Economic Mangalia, îndrumați de prof. documentarist Ibolya Negoiță, vor prezenta și ei câteva materiale în care vor face referire la viața și activitatea științifică a reputatului savant Grigore Antipa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii