Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:47 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunitatea musulmană din România celebrează ANUL NOU ISLAMIC

ro

24 Oct, 2014 13:21 2748 Marime text
Data de 25 octombrie este o zi cu o mare importanță pentru Lumea Islamică, reprezentând ultima zi din anul calendaristic Islamic și totodată reprezintă începutul lunii Muharrem.
Emigrarea Profetului Muhammed ( S. A. V) împreună cu adepţii săi, populație musulmană ce l-a urmat, este cunoscută sub denumirea de Hijra, şi reprezintă în fapt părăsirea  orașului Mecca și stabilirea lor în orașul Medina, eveniment ce a avut loc în anul  M.622.
Emigrarea le-a dat putere musulmanilor și astfel s-a putut cuceri orașul Mecca.
Emigrarea a fost o călătorie sfântă ce a întărit credința celor ce au participat, a dat noi forțe Lumii
Islamice, a dus la răspândirea Islamului în întreaga Lume  și nu în ultimul rând a proslăvit numele lui Allah ( C. C ).
În perioada lui Hz. Omer(r.a), plecând de la însemnătatea emigrării, s-a pus in practica, Calendarul Islamic. Datorită însemnătății pe care o poartă, luna Muharrem a fost desemnată drept prima luna din anul calendaristic Islamic.

Un alt eveniment istoric important care îi dă un plus de însemnătate lunii Muharrem este martirizarea nepotului profetului Muhammed ( S. A. V ), Hz. Huseyin în orașul Kerbela.
De aceea a 10-a zi a lunii Muharrem, este o zi cu o însemnătate și valoare spirituală atât de mare, fiind celebrate, în întreaga Lume Islamică, drept Ziua de Așura.
Pregătirea mâncării de Așura, împărțirea și servirea acesteia între musulmani este o tradiție ce leagă și întărește noi relații de prietenie și totodată duce la întărirea relațiilor dintre enoriaşi.
Scopul acestei sărbători este de a bucura oamenii, de a-i apropia pe musulmani, de întărire a sentimentului de fraternitate și cel mai important, reamintirea emigrării Profetului, a tragicului eveniment de la Kerbela unde nepotul Profetului, Huseyin a fost martirizat.
Cu acest prilej,  Muftiatul Cultului Musulman din România, ureazǎ tuturor musulmanilor ca noul An Islamic și anume anul 1436, sa fie benefic, prosper, împǎciuitor și nu în ultimul rând, să îl comemorăm cu o profundă durere pe nepotul Profetului Muhammed ( s. a. v ) Hz. Huseyin.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii