Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:40 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect de 6 milioane de euro pentru prevenirea inundaţiilor pe Dunăre

ro

19 Nov, 2010 16:34 853 Marime text
Ministerul Mediului şi Pădurilor coordonează, în perioada 2009-2012, proiectul DANUBE FLOODRISK (,,Estimarea riscului la inundaţii adaptată diverşilor utilizatori din lunca inundabilă a Dunării").

Scopul principal al proiectului este punerea bazelor pentru asigurarea unei dezvoltări durabile de-a lungul fluviului Dunărea, prin furnizarea unor hărţi de risc eficiente pentru Lunca Dunării şi pentru prezentarea informaţiilor importante referitoare la riscul inundaţiilor, necesare cerinţelor de planificare spațială și economică.

În cadrul proiectului, alături de România (în calitate de Lead Partner), participă, ca parteneri, 19 instituţii din alte 7 state europene (Austria, Italia, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia şi Bulgaria), în strânsă cooperare cu ICPDR (Comisia pentru Protecţia Fluviului Dunărea) - principalul beneficiar pe termen lung al proiectului.

În afară de instituţii, în cadrul proiectului DANUBE FLOODRISK activează oameni de ştiinţă, ONG-uri şi alţi parteneri care lucrează împreună pentru dezvoltarea unor metodologii de realizarea a hărţilor de risc la inundaţii pentru zonele vulnerabile situate de-a lungul Dunării. Toate aceste eforturi sunt concretizate prin propuneri de măsuri privind atenuarea inundaţiilor, adaptarea planurilor spaţiale de dezvoltare, tehnici de evaluare pentru dezvoltare economică în zonele inundabile, precum şi creşterea gradului de conştientizare a agenților economici, a populaţiei şi a autorităţilor locale privind riscul de inundaţii.

Valoarea totală a proiectului este de 6,32 milioane euro (din care România participă cu 2,1 milioane euro) iar finanţarea se realizează prin intermediului Programului de Cooperare Transnaţională Europa de Sud-Est (SEE), Axa prioritară 2 ,,Protecţia şi îmbunătăţirea mediului înconjurător", domeniul de intervenţie ,,Îmbunătăţirea unui management integrat al apelor şi al prevenirii riscului la inundaţii".

Inundaţiile produse în ultimii 10 ani de-a lungul fluviului Dunărea au dovedit că este necesar ca hărţile de risc la inundaţii să fie realizate la nivel transnaţional de către toate statele din bazinul hidrografic al Dunării.

Inundaţiile cauzate de revărsarea fluviului Dunărea, pe teritoriul României, în 2010, au produs daune semnificative, printre cele mai afectate județe numărându-se Brăila, Galați și Tulcea. Astfel, în județul Brăila au fost afectate circa de 100 locuințe, 5 km diguri, precum și terenuri agricole, valoarea totală aproximativă a pagubelor fiind de 35 000 mii lei. În judetul Galati au fost afectate 5 case, 4 gospodării, 16 anexe gospodărești, 33 km străzi, 6 km cale ferată, precum și terenuri agricole, valoarea pagubelor fiind de circa 51 000 mii lei.În județul Tulcea, bilanțul a fost de 14 localități afectate, 2 case distruse, 105 case în pericol de prăbușire, 268 case avariate, 542 anexe gospodărești avariate. Valoarea totală pagubelor în județul Tulcea s-a ridicat la circa 36 000 mii lei.

"Mai multe informații pot fi găsite la adresa www.danube-floodrisk.eu

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii