Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:13 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul László Borbély a participat la Consiliul de Mediu de la Luxemburg

ro

12 Jun, 2010 01:28 888 Marime text

Ministrul László Borbély a participat vineri, 11 iunie 2010, la reuniunea Consiliului de Mediu, desfăşurată la Luxemburg.

Principalele subiectele abordate s-au referit la:

- Pregatirea Conferinţei ONU privind dezvoltarea durabilă din 2012 (Rio+20);

- Schimbările climatice - Comunicarea Comisiei privind analiza opţiunilor de a depăşi obiectivul de 20% privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi pentru evaluarea riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon.

- Deficitul de apă, seceta şi adaptarea la schimbările climatice;

- Pregătirea pădurilor pentru schimbările climatice: protecţia pădurilor şi informarea în domeniul forestier în UE;

In prima parte a reuniunii, Ministrul László Borbély a avut o intervenţie referitoare la pregătirea Conferinţei ONU privind dezvoltarea durabilă din 2012. Intervenţia a fost realizata în dubla sa calitate, de ministru al Mediului şi Pădurilor, dar şi de preşedinte al Comisiei ONU pentru Dezvoltare Durabilă. "România, care deţine preşedinţia Comisiei ONU pentru Dezvoltare Durabilă, în perioada mai 2010 - mai 2011, salută demararea efectivă la nivel comunitar a procesului de pregătire a participării UE la Conferinţa ONU privind dezvoltarea durabilă din 2012. Noi vom depune toate eforturile şi vom insista pentru participarea UE la Conferinţa ONU privind dezvoltarea durabilă din 2012. In perspectiva pregătirii acestei conferinţe, considerăm necesară concentrarea eforturilor Uniunii în direcţia creării, pe baza structurilor şi sistemelor care s-au dovedit eficiente şi funcţionale, a unui organism internaţional, care sa reprezinte o voce unitara a Naţiunilor Unite in domeniul mediului", a declarat László Borbély. Ministrul Borbély a continuat precizând că principala misiune a acestui organism trebuie să fie integrarea politicii de mediu în celelalte politici sectoriale şi asigurarea dezvoltării durabile.

In ceea ce priveşte tematica privind pregătirea pădurilor pentru schimbările climatice, ministrul László Borbély a subliniat, printre altele, aspectul bivalent al relaţiei păduri-schimbări climatice, reflectat in primul rând prin capacitatea de atenuare a emisiilor de gaze cu efect de sera. „In acest sens, doresc sa precizez ca pădurile din România au o capacitate de captare si sechestrare a carbonului de cca. 35 Mt CO2 echivalent, aspect care ne plasează pe unul din primele locuri la nivelul tarilor dezvoltate".

In cadrul dejunului de lucru a fost abordata problematica negocierilor internaţionale in domeniul schimbărilor climatice in perspectiva Conferinţei de la Cancun. In acest sens, a avut loc un schimb de opinii intre miniştrii mediului din Statele Membre pentru stabilirea viitoarei strategii de negociere a UE pentru obţinerea unor rezultate concrete la aceasta Conferinţa, care sa permită progrese relevante in lupta împotriva schimbărilor climatice global. In acest sens, ministrul Borbély a precizat ca, „Suntem intr-un moment in care trebuie sa ne punem de acord asupra aspectelor politice pe care trebuie sa le abordam. Conferinţa de la Copenhaga a dat primul semnal ca este necesara o schimbare. Sprijinim abordarea graduala a procesului de negocieri la nivel internaţional si trebuie sa continuam efortul de a avea la sfarsitul acestui proces un acord cu valoare juridica obligatorie."

In cea de a doua parte a zilei, miniştrii mediului au dezbătut recenta Comunicare a Comisiei Europene, adoptata in 26 mai a.c., privind analiza opţiunilor de trecere a Uniunii la un obiectiv mai ambiţios de reducere a emisiilor de gaze cu efect sera pana in 2020. Aşa cum rezulta din Comunicare, nu este inca momentul sa se decida trecerea Uniunii la un obiectiv de reducere mai mare de 20%. Printre cele mai importante aspecte menţionate in intervenţia sa, ministrul László Borbély a precizat ca „România consideră că este necesară prezentarea de către Comisie a beneficiilor in raport cu costurile implicate pentru fiecare Stat Membru. Această evaluare trebuie insă să fie realizată nu numai pe fondul efectelor cauzate de actuala criză economică, dar trebuie să se tina cont si de circumstanţele naţionale." De asemenea, ministrul Borbély a subliniat ca „Susţinem, in continuare, reportarea post-2012 a surplusului de unitati ale cantitatii atribuite (AAUs) si nu considerăm ca fondurile de coeziune pot reprezenta o soluţie alternativă."

DIRECŢIA DE COMUNICARE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii