Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:02 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Intalnire cu reprezentanti ai DG Mediu si Comisiei de Mediu a Parlamentului European

ro

04 Feb, 2010 22:50 1026 Marime text

Direcţia Comunicare
04.02.2010
INFORMARE DE PRESĂ
Ministrul Mediului şi Pădurilor s-a întâlnit cu reprezentanţi ai DG Mediu şi Comisiei de Mediu a Parlamentului European

Pentru prima dată de la preluarea portofoliului, Ministrul Mediului şi Pădurilor László Borbély, a efectuat o vizită oficială la Bruxelles. În cadrul deplasării a avut o întrevedere oficială cu Karl Falkenberg, director general, DG Mediu, căruia i-a prezentat cele mai relevante probleme de mediu ale României.
Ministrul László Borbély a precizat că, în contextul în care din cele 13.000 localităţi din România doar jumătate beneficiază de sistem de epurare a apelor uzate, este foarte importantă asigurarea resurselor financiare pentru implementarea legislţiei specifice. În plus, mai sunt unele aspecte de soluţionat în ce priveste utilizarea finanţării din POS Mediu. Falkenberg a subliniat importanţa rolului cooperării cu municipalităţile în finalizarea proiectelor şi accesarea fondurilor.
Ministrul Mediului şi Pădurilor a subliniat implicarea domniei sale în elaborarea Strategiei pentru dezvoltarea integrată a bazinului Dunării. „În calitatea mea de ministru al Dezvoltării am semnat două memorandumuri cu omologii mei din Ungaria şi Bulgaria, prin care ne-am exprimat sprijinul pentru elaborarea acestei strategii”, a precizat ministrul László Borbély.
În ceea ce priveşte procedurile de infringment, Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély a asigurat că vor fi depuse toate eforturile pentru a soluţiona aceste cazuri. Directorul general DG Mediu, Karl Falkenberg, s-a arătat deschis pentru o discuţie directă în acest sens, cu condiţia ca şi România să arate disponibilitatea de a întreprinde paşii necesari în implementarea legislaţiei.
La întâlnirea cu preşedintele Comisiei de Mediu a Parlamentului European, Jo Leinen, ministrul László Borbély a invocat din nou necesitatea dezvoltării infrastructurii de mediu prin construirea staţiilor de epurare şi extinderea şi modernizarea sistemelor de colectare a deşeurilor, precum şi prin realizarea depozitelor de deşeuri conform aquis-ului comunitar specific.
Un alt domeniu spre care s-a îndreptat atenţia în ultimii ani este legat de schimbările climatice, unde este vizată implementarea prevederilor Pachetului legislativ Energie-Schimbări Climatice.
De asemenea, ministrul Mediului şi Pădurilor a prezentat stadiul actual al proiectului Roşia Montana. Jo Leinen a fost informat, că de la preluarea manadatului au avut loc întrevederi cu reprezentanţii Roşia Montana Gold Corporation, cu ONG-urile care sunt împotrivă precum şi cu ONG-urile care spijină acest proiect. Ministrul László Borbély a reiterat poziţia sa, subliniind din nou că, până când nu se va obţine un nou certificat de urbanism, acest proiect va stagna.
 În cadrul deplasării oficiale, ministrul Mediului şi Pădurilor s-a întâlnit cu europarlamentarii români cărora le-a prezentat principalele proiecte ale României după care a răspuns la întrebările punctuale ale acestora. Ministrul Mediului şi Pădurii i-a asigurat pe aleşii români în Parlamentul European că va desemna un consilier pentru relaţia cu europarlamentarii urmând totodată să fie transmise periodic materiale din domeniul mediului.

Foto: Ministerul Mediului şi Pădurilor

Direcţia Comunicare

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii