Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:51 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul a aprobat Proiectul de lege privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice

ro

22 Apr, 2010 15:05 1491 Marime text

 

 

21.04.2010

COMUNICAT DE PRESĂ

Guvernul a aprobat Proiectul de lege privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice

            În şedinţa de Guvern din  21.04.2010 s-a aprobat Proiectul de Lege care reglementează stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice în concordanţă cu prevederile actualului Cod silvic – Legea nr.46/2008.

            Ordonanţa de urgenţă stabileşte faptele contravenţionale care pot fi sancţionate în cazurile de încălcare a prevederilor din Codul silvic referitoare la administrarea pădurilor, la amenajarea pădurilor, la integritatea fondului forestier, paza şi protecţia pădurilor, la regenerarea pădurilor şi punerea în valoare a masei lemnoase, la exploatarea masei lemnoase şi recoltarea produselor nelemnoase, precum şi la controlul aplicării normelor privind circulaţia materialelor lemnoase.

            “Era nevoie de modificări ale sancţionării contravenţiilor silvice, întrucât Codul silvic din anul 2000 era perimat. Având în vedere fenomenul tăierilor ilegale cu care ne confruntăm, am introdus sancţiuni drastice pentru o arie mai largă de abateri. Pentru mai multă eficienţă în aplicarea măsurilor prevăzute, am inclus Jandarmeria, Poliţia de frontieră şi Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, pe lângă cei din sistemul silvic, care vor putea aplica aceste sancţiuni în cazul constatării unor abateri de la Codul silvic”, a declarat  László Borbély.

Ordonanţa de urgenţă prevede şi sancţiuni contravenţionale complementare, cum ar fi reţinerea sau confiscarea materialelor lemnoase şi mai stabileşte, de asemenea, şi cazurile în care limitele sancţiunilor se dublează dacă fapta este săvârşită în mod repetat.

            Sumele încasate din plata amenzilor vor fi distribuite  astfel: 20% se varsă în contul persoanei juridice în structura căreia îşi desfăşoară activitatea agentul constatator care a aplicat amenda, iar 80% la bugetul de stat în cazul contravenienţilor persoane juridice sau, după caz, la bugetul local pentru contravenienţii persoane fizice.

            Actul normativ defineşte şi persoanele care au obligaţia şi dreptul să efectueze controlul, să constate contravenţiile silvice şi să aplice sancţiunile – numite agenţi constatatori  şi care pot fi: personalul silvic din cadrul autorităţii publice centrale, din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi al structurilor sale teritoriale,  personalul silvic din cadrul structurilor de rang superior şi al ocoalelor silvice private,  personalul silvic din cadrul structurilor de administrare ale parcurilor naţionale şi ale parcurilor naturale,  ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române şi ai Poliţiei de Frontieră, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul serviciilor profesionale pentru situaţii de urgenţă.

DIRECŢIA DE COMUNICARE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii