Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:41 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exercitiul regional operational RODELTA 2009

ro

24 Aug, 2009 22:28 717 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ

Autoritatea Navală Română organizează, la Constanţa, în perioada 25-27 august 2009, exerciţiul regional operaţional RODELTA 2009.
Acţiunea constă în organizarea unui exerciţiu complex de răspuns în cazul unei poluări marine majore cu hidrocarburi şi de căutare - salvare, de tip DELTA, cu implicarea tuturor instituţiilor care au atribuţii în domeniu, în Bazinul Mării Negre.
La activităţi va participa Secretarul de Stat, Dan Carlan, alături de alţi reprezentanţi ai Ministerului Mediului, ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, ai Ministerului Apărării Naţionale, ai Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, ai Inspectoratului General al Poliţiei Romane si cel pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi Observatori de la Comisia Europeană, reprezentanţi ai Organizaţiei Maritime Internaţionale (IMO), ai Agenţiei Europene de Siguranţă Maritimă (EMSA) şi ai ţărilor riverane Mării Negre. Exerciţiul se desfăşoară în cadrul Acordului de Cooperare la Marea Neagră, sub egida Secretariatului Permanent al Comisiei Mării Negre şi a Organizaţiei Maritime Internaţionale prin Departamentul de Cooperare pentru zona de Est a Europei. 
Scopul acestui exerciţiu constă în verificarea viabilităţii planului de cooperare interministerial – 2008, privind intervenţia unitară, în situaţii de urgenţă, pentru căutarea şi salvarea de vieţi omeneşti în zona de litoral şi pe mare. Se urmăreşte de asemenea probarea planului naţional de pregătire - răspuns şi cooperare în caz de poluare marină cu hidrocarburi si a planului regional de cooperare pentru combaterea poluării cu hidrocarburi la Marea Neagră (Black Sea Contingency Plan). Totodată, va fi pus în aplicare şi regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă.
Obiectivele principale ale acestui exerciţiu sunt evaluarea capacităţii de răspuns a structurilor implicate în conducerea, organizarea, coordonarea şi desfăşurarea activităţilor de căutare-salvare a vieţilor omeneşti pe mare şi asigurarea funcţiilor de sprijin şi misiunilor asociate acestora, dar şi verificarea modului de anunţare, alertare şi intervenţie a structurilor cu atribuţii în domeniul poluării cu hidrocarburi pe mare şi în zona de litoral.

Direcţia Comunicare şi Organizare a Ministerului Mediului

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii