Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:12 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

COMUNICAT DE PRESĂ - MFE

ro

22 Jul, 2014 13:35 1531 Marime text
Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), supune consultării publice documentele necesare pentru lansarea unui apel de proiecte prin care să fie prevenită şi combătută violenţa în familie şi traficul de persoane.

“Acest apel de proiecte va fi un nou exemplu că fondurile europene alocate României prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane pot fi folosite spre binele întregii societăţi, cu impact semnificativ pentru îmbunătăţirea vieţii românilor. Prevenirea și combaterea violenței în familie este o prioritate în promovarea modelelor relaționale bazate pe egalitatea de gen. La fel, societatea românească are nevoie de soluţii şi mecanisme eficiente pentru a combate traficul de persoane”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Violența în familie se manifestă prin controlarea și izolarea victimelor, acestora fiindu-le greu să accepte necesitatea raportării faptelor către autorități,  sau, atunci când o fac, victimele sunt adesea supuse unor presiuni puternice din partea autorului violențelor, a rudelor sau a altor persoane pentru a renunța la plângere. Implementarea Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea și fenomenului violenței în familie pentru perioada 2013-2017, aprobată prin HG nr. 1.156/2012, necesită crearea unor mecanisme adecvate de informare, identificare, raportare şi asigurarea unui sprijin adecvat victimelor violenței domestice.

În privința traficului de persoane, actualitatea economică şi socială pe parcursul ultimilor ani şi criza economică ce a afectat statele europene au determinat creşterea vulnerabilităţii anumitor grupuri sociale și o creștere a numărului de persoane traficate. Reacţia socială la această infracţiune a intervenit atât pe linia prevenirii acestei infracţiuni şi a înfăptuirii justiţiei, cât şi pentru reintegrarea şi asistarea adecvată a victimelor, conform Strategiei naţionale împotriva traficului de persoane pentru perioada 2012-2016, aprobată prin HG nr. 1.142/2012.

În cadrul cererii de propuneri de proiecte, grupul ţintă eligibil cuprinde:
• Victime ale traficului de persoane;
• Alte grupuri vulnerabile, inclusiv victime ale violenței domestice;
• Personalul autorităţilor publice locale şi centrale, inclusiv conducerea acestora;
• Experți din cadrul structurilor publice care au responsabilități în prevenirea și combaterea violenței domestice și a traficului de persoane și/sau interacționează cu victime ale violenței domestice, respectiv ale traficului de persoane;
• Voluntari implicaţi în activităţi de sprijin destinate grupurilor vulnerabile.

Dovada apartenenţei la grupul ţintă se va putea face inclusiv prin declaraţia pe proprie răspundere a persoanei vizate.

Ministerul Fondurilor Europene aşteaptă propuneri şi sugestii pe marginea documentuluiGhidului Solicitantului Condiţii Specifice - DMI 6.3. - „Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii”pânăla data de 25 iulie 2014, ora 12.00, la următoarea adresă de e-mail: consultareGSCS@fonduri-ue.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii