Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:54 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Mondială a Urbanismului Întâlnirea Comitetului de Coordonare a Programului Reţeaua Europeană de Cunoştinţe în Urbanism (EUKN)

ro

10 Nov, 2011 16:12 995 Marime text

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a găzduit săptămâna aceasta întâlnirea Comitetului de Coordonare a Programului Reţeaua Europeană de Cunoştinţe în Urbanism (European Urban Knowledge Network - EUKN: www.EUKN.org).

În deschiderea evenimentului, secretarul de stat Eugen Curteanu a subliniat importanţa cooperării dintre statele membre, ca o precondiţie pentru a putea depăşi provocările generate de contextul schimbărilor rapide marcate de provocări economico-financiare globale cu care se confruntă localităţile. Problemele oraşelor europene nu mai sunt de mult probleme izolate, ci ele reflectă un profund caracter global, transnaţional. Eugen Curteanu a afirmat importanţa reţelei EUKN pentru asigurarea suportului de informaţii de specialitate, necesar tuturor actorilor implicaţi în procesele de planificare şi dezvoltare, în vederea formulării unei abordări şi a unor instrumente comune care să poată contribui la dezvoltarea durabilă a oraşelor noastre.

Evenimentul a reunit reprezentanţi ai ministerelor şi instituţiilor publice europene participante la programul EUKN, cu scopul de a dezbate acţiunile strategice comune ale EUKN, proiectele şi iniţiativele transnaţionale şi oportunităţile viitoare de cooperare în sfera dezvoltării urbane. Întâlnirea a reprezentat un pas important pentru viitorul Reţelei Europene de Cunoştinţe în Urbanism (EUKN), întrucât a marcat începutul procesului de transformare a reţelei într-o Grupare Europeană de Cooperare Teritorială (GECT EUKN), fapt ce reprezintă nu doar schimbarea statutului juridic al acestei forme asociative, ci un moment unic care marchează gradul de maturitate al acestei cooperări internaţionale.

Importanţa evenimentului a fost cu atât mai mare cu cât ieri, 8 noiembrie, în peste 30 de ţări de pe 4 continente, s-a celebrat, pentru a 63-a oară, Ziua Mondială a Urbanismului, moment care marchează rolul pe care planificarea urbană şi teritorială îl joacă în dezvoltarea durabilă a comunităţilor, reprezentând şi un moment de analiză a evoluţiei asupra viitorului aşezărilor umane.

România, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, participă alături de alte 15 state europene la programul european Reţeaua Europeană de Cunoştinţe în Urbanism - European Urban Knowledge Network (EUKN). EUKN (www.eukn.org) are drept obiectiv facilitarea schimbului de cunoştinţe din domeniul urbanismului, în scopul susţinerii elaborării de politici urbane eficiente, promovând dezvoltarea durabilă a oraşelor. EUKN asigură legătura între autorităţile publice centrale, oraşele europene, cercetătorii din domeniul urban şi instituţiile de cercetare şi învăţământ, punând la dispoziţie cunoştinţele şi experienţa utilizatorilor finali, pentru schimbul de cunoştinţe valabile şi standardizate, pe baza necesităţilor privind şase domenii ale politicilor urbane: incluziunea şi integrarea socială, locuirea, transportul urban şi infrastructura, mediul urban, economia, cunoaşterea şi ocuparea forţei de muncă, securitatea şi prevenirea criminalităţii.

Ziua Mondială a Urbanismului se celebrează în 34 de ţări din 4 continente, începând cu anul 1949, la propunerea profesorului Carlos Maria della Paolera, de la Universitatea din Buenos Aires.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii