Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:27 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sistem electronic pentru evidenţa turiştilor

ro

03 Mar, 2011 17:05 829 Marime text
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a demarat procedura de achiziţie a unui program electronic pentru evidenţa reală a numărului de turişti cazaţi în structurile de primire turistice din România, instrument ce va putea fi folosit şi pentru combaterea evaziunii fiscale din turism. Realizarea unui asemenea sistem este necesar din cauza diferenţelor între numărul de turişti raportaţi de către diferite instituţii şi cele raportate în sistem de către structurile de primire turistică.

Firma câştigătoare a licitaţiei va trebui să livreze sistemul „la cheie", componentele hardware şi software, precum şi să presteze serviciile necesare implementării sistemului (analiză, instalare, configurare, dezvoltare), servicii de mentenanţă şi servicii de instruire în vederea utilizării cu maximă eficienţă a sistemului. Proiectul va fi implementat într-un interval de maximum 6 luni de la data semnării contractului. Din punctul de vedere al securităţii, se doreste ca soluţia care va fi propusă să realizeze o separare clară a tuturor componentelor sistemului, atât între domenii, cât şi în interiorul acestora. Ofertanţii trebuie să prezinte echipa de proiect, care să demonstreze experienţa şi certificarea necesare implementării proiectului. Firmele participante la licitaţie vor descrie detaliat activităţile necesare atingerii obiectivelor proiectului şi resursele pe care acestea le implică. Valoarea estimată a contractului este de 400.000 euro (fără TVA). Criteriul utilizat în stabilirea ofertei câştigătoare este oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic.

Sistemul Informatic Integrat va putea fi accesat de către toate unităţile turistice autorizate de MDRT şi va permite consolidarea acestora într-un registru centralizat. Datele colectate vor servi MDRT în activităţile zilnice prin facilităţi de vizualizare/căutare şi raportare, sprijinind direcţiile de Autorizare, Control, Verificare şi Monitorizare Turistică.

Detaliile cu privire la achiziţie, inclusive cerinţele tehnice pentru realizarea sistemului, sunt disponibile în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, pe site-ul www.e-licitatie.ro.

În prezent, conform cu HG nr 237/2001 pentru aprobarea normelor cu privire la accesul, evidenţa şi protecţia turiştilor în structurile de primire turistice, operatorii economici care deţin sau administrează aceste structuri (hoteluri, moteluri, vile, cabane, campinguri, sate de vacanţă, bungalouri, pensiuni turistice şi agroturistice, şi alte unităţi cu funcţie de cazare turistică) au obligaţia să asigure înscrierea tuturor turiştilor în evidenţele operative ale unităţii, la sosirea acestora, precum şi completarea „Fişei de anunţare a sosirii şi plecării". Respectivele formulare, grupate în ordine alfabetică, trebuie puse zilnic la dispoziţia organelor de poliţie. Copiile fişelor, în conformitate cu aceeaşi Hotărâre de Guvern, rămân în structurile de cazare grupate în acelaşi mod în care sunt predate către organele de poliţie şi au un termen obligatoriu de arhivare de 5 ani.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii