Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:12 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea secretarului de stat Bogdan Aurescu cu Stanislaw Koziej, consilierul prezidenţial polonez pe probleme de securitate

ro

18 Jun, 2012 23:49 1053 Marime text

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut astăzi, 18 iunie 2012, o întrevedere cu Stanislaw Koziej, consilierul prezidenţial polonez pe probleme de securitate.

Cu acest prilej, au fost abordate probleme de actualitate de pe agenda de securitate, un accent aparte fiind atribuit punerii în aplicare a deciziilor Summit-ului NATO de la Chicago şi consolidării Politicii de Securitate şi Apărare Comune a Uniunii Europene (PSAC). Totodată, a fost trecut în revistă stadiul cooperării bilaterale.

Secretarul de stat român a remarcat calitatea şi substanţa deosebite ale Parteneriatului Strategic dintre România şi Polonia, precum şi intensificarea relaţiilor economice dintre cele două state, care au ajuns în 2011 la 3,24 miliarde de euro. Bogdan Aurescu a evidenţiat totodată că Summit-ul de la Chicago a consolidat relevanţa globală a NATO, reînnoind vitalitatea legăturii transatlantice. A arătat că, urmare deciziei Aliaţilor de declarare a capabilităţii interimare a NATO în domeniul apărării antirachetă, Alianţa va beneficia de capabilităţi îmbunătăţite, pe lângă cele tradiţionale reprezentante de palierul nuclear şi convenţional. De asemenea, a exprimat disponibilitatea României de a împărtăşi Poloniei experienţa acumulată în contextul instalării pe teritoriul naţional a elementelor sistemului de apărare antirachetă.

Oficialul român a apreciat eforturile poloneze pe linia consolidării PSAC a UE, reiterând intenţia României de a menţine o contribuţie semnificativă atât pe palierul operaţional, cât şi conceptual, referindu-se, în context, la necesitatea modernizării Strategiei Europene de Securitate din 2003. De asemenea, a exprimat interesul ţării noastre pentru dezvoltarea dialogului şi cooperării în acest domeniu cu Polonia.

La rândul său, consilierul polonez pe probleme de securitate a confirmat dorinţa Poloniei de aprofundare a cooperării cu ţara noastră în cadrul Parteneriatului Strategic, remarcând convergenţa poziţiilor şi intereselor de securitate ale celor două state. În context, a subliniat importanţa menţinerii relevanţei operaţionale a NATO şi a împărtăşit evaluarea părţii române în ceea ce priveşte importanţa declarării la Chicago a capabilităţii interimare a Alianţei în domeniul apărării antirachetă. Oficialul polonez a exprimat disponibilitatea de a coopera strâns cu partea română în vederea revizuirii Strategiei Europene de Securitate.

Totodată, cele două părţi au reiterat interesul comun de a sprijini statele din Vecinătatea Estică în procesul lor de apropiere de Uniunea Europeană. La final, cei doi oficiali au convenit continuarea dialogului pentru valorificarea tuturor oportunităţilor de coordonare şi acţiune comună dintre România şi Polonia atât în cadrul NATO şi UE, cât şi la nivel regional.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii