Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:07 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cea de-a 18-a Reuniune Informala a Ministrilor responsabili cu domeniul locuirii din statele membre ale Uniunii Europene

ro

23 Jun, 2010 20:44 961 Marime text
Ioan Andreica, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a participat în data de 21 iunie a.c., la Toledo, în Spania, la cea de-a 18-a Reuniune Informală a Miniştrilor responsabili cu domeniul locuirii din statele membre ale Uniunii Europene.

Tema centrală a reuniunii a fost reabilitarea fondului existent de locuinţe din perspectiva eficienţei energetice şi a accesibilităţii la locuinţe, a satisfacerii nevoilor de locuinţe, a creării de locuri de muncă, a finanţării şi co-finanţării dintre sectorul public şi privat, dar şi a rolului arhitecturii.

Miniştrii europeni au discutat despre importanţa politicilor de locuire care, deşi nu sunt o competenţă a UE, ci o responsabilitate a statelor membre, sunt afectate de diferite aspecte ale programelor şi legislaţiei europene din acest sector.

De asemenea, miniştrii au recunoscut faptul că responsabilitatea pentru întreţinerea, consolidarea, reabilitarea termică şi funcţională a clădirilor este în principal a proprietarilor acestor imobile. Totuşi, statele membre trebuie să aibă diferite politici şi programe prin care, pe de o parte să se rezolve problemele legate de normele ce decurg din politica energetică a UE, pe de altă parte trebuie să acopere probleme de excluziune socială, sărăcie şi acces la locuire decentă.

Miniştrii europeni s-au angajat:

a.să pună accentul pe îmbunătăţirea eficienţei energetice, utilizarea surselor de energie regenerabilă, pe calitate arhitecturală, pe îmbunătăţirea accesibilităţii fizice a clădirilor şi locuinţelor;

b.să încerce aplicarea unei abordări integrate, altfel încât reabilitarea, renovarea şi reconstrucţia să nu fie implementate printr-o abordare singulară, pe o singură clădire, ci încadrate într-o strategie urbanístică integrată;

c. să acorde o atenţie specialăsituaţiei categoriilor sociale care nu pot avea acces la locuinţe şi celor care locuiesc în condiţiile cele mai dificile.

Miniştrii europeni au adoptat un set de concluzii comune, prezentate în detaliu în Comunicatul celei de-a 18-a Întâlniri Informale a Miniştrilor responsabili cu domeniul locuirii din statele membre ale UE.

La eveniment au participat delegaţii conduse de miniştrii din celelalte 26 state membre ale Uniunii Europene, din cele trei state candidate (Croaţia, Republica Macedonia şi Turcia), din cele două state invitate (Norvegia şi Elveţia), reprezentanţi ai instituţiilor europene: Comisia Europeană - Direcţia Generală Regională (DG Regio), Comitetul Regiunilor, Agenţia Europeană de Mediu, Banca Europeană pentru Investiţii, ai unor agenţii şi asociaţii relevante pentru domeniu, cum ar fi Consiliul European al Municipalităţilor şi Regiunilor (CEMR), precum şi ai unor organizaţii şi asociaţii europene din domeniul locuinţelor sociale şi dezvoltării urbane: EUROCITIES, Consiliul European al Arhitecţilor (ACE), Consiliul European al Urbaniştilor (ECTP-CEU), Reţeaua Europeană de Cunoştinţe în Urbanism (EUKN), Comitetul european de coordonare pentru locuinţe sociale (CECODHAS).

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii