Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:14 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea a discutat la Bruxelles despre finantarea regiunilorcu presedintele Comitetului Regiunilor, Luis Valcarcel Siso

ro

14 May, 2013 21:07 925 Marime text
Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, si secretarul de stat Sevil Shhaideh au avut astazi, 14 mai a.c., la Bruxelles, o intrevedere cu Ramon Luis Valcarcel Siso, Președintele Comitetului Regiunilor.
Liviu Dragnea a prezentat cateva dintre obiectivele Guvernului Romaniei pentru acest an: regionalizarea si descentralizarea, stabilirea competentelor regiunilor, reforma administratiei publice, reforma finantelor publice si reforma statutului functionarilor publici, toate proiectele fiind gestionate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).
Pentru Spania, s-a dovedit ca regiunile sunt un motor de dezvoltare si este important pentru noi sa cunoastem structura si competentele lor, relatiile de colaborare intre diferitele structuri ale administratiei, cum este organizat procesul de descentralizare in aceasta tara.”, a declarat viceprim-ministrul roman in cadrul intalnirii.
Presedintele Comitetului Regiunilor a subliniat ca procesul de descentralizare din Spania nu s-a incheiat, tema finantarii regiunilor fiind inca in dezbatere, chiar daca unele competente, precum sanatatea si educatia, au fost transferate deja la regiuni. „Cetatenii au nevoie de servicii de calitate, iar regiunile au nevoie de fonduri pentru a asigura aceste servicii de calitate. In Spania avem unul dintre sistemele cele mai bune de sanatate si educatie - accesul este gratuit, dar ele trebuie sa beneficieze de fonduri adecvate, pentru a asigura mentinerea unor servicii de calitate.”, a afirmat Luis Valcarcel Siso.
Intalnirea s-a incheiat cu o conferinta de presa sustinuta de ministrul Liviu Dragnea, in cadrul careia acesta a declarat ca regionalizarea poate contribui la scaderea birocratiei si a termenelor de prelucrare a unor documentatii. „Daca vor ramane opt regiuni, de exemplu, in Romania, birocratia se poate micsora de opt ori, pentru ca vom transfera catre regiuni, pe masura ce ele vor fi acreditate, competentele autoritatilor de management si nu va mai fi nevoie pentru beneficiarii programelor europene sa trimita toata documentatia la Bucuresti, unde se aduna gramezi si gramezi de dosare de verificat, ceea ce inseamna timp fizic.”, a mai afirmat Liviu Dragnea.
Demnitarul roman a adaugat ca experienta multor state europene arata ca organizarea administratiei publice la nivel regional a adus beneficii si ca s-a dovedit a fi un sistem bun, care a ajutat la dezvoltarea tarilor respective. „Eu sunt foarte convins ca regionalizarea va fi un proces de succes in Romania, va fi finalizata in acest an ca si constituire a regiunilor si a structurilor de conducere, urmand ca in 2014 sau in 2015, cel mai tarziu, sa realizam intarirea cadrului institutional pentru fiecare institutie regionala care va fi infiintata.”, a mentionat, in incheiere, Liviu Dragnea.
 
Serviciul Comunicare
Directia de Comunicare, Dialog Social si Relatia cu Parlamentul
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii