Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:09 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Programul Romania-Bulgaria MDRAP a initiat procedura prin care noi proiecte vor putea primi finantare

ro

07 Mar, 2014 18:05 1310 Marime text
Memorandumul privind Programul de cooperare transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013 va fi modificat, ca urmare a Protocolului semnat astazi de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, si de ministrul bulgar al dezvoltarii regionale, Desislava Terzieva.
Modificarea reprezinta primul pas dintr-o procedura la finalul careia noi proiecte eligibile vor putea primi finantare europeana prin Programul România-Bulgaria 2007-2013.
Amendarea Memorandumului pentru Programul Romania-Bulgaria are ca principal obiectiv supracontractarea la nivelul programului si va contribui la cresterea gradului de absorbtie pe program, astfel incat sa prevenim riscul de a pierde din alocari.”, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea.
Practic, Autoritatea de Management va putea semna contracte de finantare a caror valoare nerambursabila insumata depaseste bugetul total al programului. Necesitatea supracontractarii este determinata de faptul ca, de regula, din implementarea proiectelor rezulta unele economii, asa incat valoarea lor finala este mai mica decat cea prevazuta initial.
Avantajul supracontractarii consta in faptul ca aceasta compenseaza viitoarele economii de acest fel si se traduc in prevenirea riscurilor ca Romania sa piarda sume din alocarea Programului.
Un alt document important semnat astazi de cei doi oficiali este Memorandumul de intelegere intre Ministerul Dezvoltarii Regionale al Republicii Bulgaria si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice al Romaniei (MDRAP) de cooperare in domeniul dezvoltarii regionale. Documentul semnat astazi confirma, practic, importanta pe care actiunea corelata a celor doua tari o are in dezvoltarea unitara a regiunii.
Memorandumul vizeaza cooperarea la nivelul autoritatilor publice locale, cooperarea in implementarea politicilor europene, in dezvoltarea regionala si in procesul de regionalizare si dezvoltare durabila, cooperarea teritoriala si managementul programului de cooperare teritoriala. Totodata, cele doua tari vor coopera, prin ministerele de resort, in domeniul implementarii strategiilor transfrontaliere si macro-regionale, in lupta impotriva coruptiei pe programele derulate in comun si in dezvoltarea de mecanisme privind politica de dezvoltare regionala si gestiunea diferitelor instrumente financiare pentru implementarea proiectelor comune.
„Intalnirile de azi confirma relatiile de buna cooperare dintre Romania si Bulgaria, cooperare in care am convingerea ca ministerele noastre joaca un rol important. Am transmis colegilor din Bulgaria satisfactia pentru modul in care au lucrat ministerele noastre in ultimele luni, astfel incat a fost posibil ca astazi sa semnam cele doua documente pe care am convenit, la intalnirea din octombrie din Bulgaria, sa le initiem”, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea.
Cele doua memorandumuri au fost semnate la Ruse (Bulgaria), in cadrul sedintei comune a Guvernelor Republicii Bulgariei si Romaniei.
* * *
MDRAP este Autoritate de Management pentru Programul de cooperare transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013.
Programul are un nivel ce contractare de 118,13% si este co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR). La sfarsitul anului 2013, cererile de plata inaintate Comisiei Europene in cadrul Programului se ridicau la circa 114 milioane de euro, reprezentand peste 53% din totalul fondurilor europene alocate Programului din FEDR.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii