Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:59 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fonduri de aproximativ 75 de milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii din judeţele Harghita, Covasna şi Bistriţa Năsăud - 11 septembrie 2014

ro

11 Sep, 2014 18:14 1276 Marime text
Încă 10 microbuze şcolare, din primul lot de 600 achiziţionate de MDRAP pentru elevii din mediul rural, au fost repartizate judeţelor Harghita şi Covasna. Cheile au fost înmânate astăzi, 11 septembrie, la Cozmeni şi Topliţa (jud. Harghita), în prezenţa viceprim-ministrului Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice.

”Am venit azi, cu prim-ministrul Victor Ponta, într-un gest de normalitate. Copii, indiferent de etnie, se bucură la fel. Atunci când râde un copil, toată lumea e fericită. Fiecare familie, fiecare părinte, fiecare om face orice pentru a smulge un zâmbet de la un copil şi, din acest motiv, microbuzele sunt necesare nu numai în sud sau în Moldova, sunt necesare şi aici, unde există copii de etnie maghiară. Toate solicitările pe care le-am primit pentru microbuze sunt onorate. O parte dintre microbuze au fost date în faţa Guvernului, a doua tranşă vor fi date azi, următoarele sunt pe linia de fabricaţie. De asemenea, solicitările făcute din partea oraşelor nu au putut fi onorate până în aceste zile pentru că legislaţia nu permitea. Primul ministru a decis să completăm legislaţia în aşa fel încât şi oraşele care au nevoie de microbuze (pentru că şi acolo sunt copii şi au nevoie de ajutor) vor primi, aşa cum au fost solicitate.”, a declarat Liviu Dragnea.
La Cozmeni, ministrul Dragnea a semnat şi două contracte de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 (POR), în valoare totală de aproximativ 4,8 milioane de lei, precum şi 58 de contracte finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), în valoare totală de peste 31 de milioane de lei, din care peste 15 milioane de lei reprezintă alocări suplimentare.

Fondurile europene, alocate prin POR, vor contribui atât la reabilitarea termică a corpului principal al şcolii din cadrul Colegiului Naţional ”Octavian Goga” din Miercurea Ciuc, cât şi la reabilitarea termică, în vederea creşterii performanţei energetice pentru două blocuri de locuinţe din Miercurea Ciuc (cu regim de înălțime P+10E), beneficiari fiind proprietarii a 80 de apartamente.
La Topliţa, Liviu Dragnea a semnat 15 contracte de finanţare prin PNDL, în valoare totală de aproximativ 6 milioane de lei, din care peste 3,6 milioane de lei sunt doar alocări suplimentare. Lucrările vizează, în principal, reabilitarea infrastructurii rutiere, alimentarea cu apă, extinderea reţelei de canalizare în 10 localităţi din judeţele Harghita şi Covasna.
Tot prin PNDL este finanţat şi drumul judeţean 174A (sectorul dintre localitatea Secu şi comuna Bilbor – DN 15), pentru care s-au inaugurat astăzi primii 12 km. Valoarea contractului de finanţare pentru anul 2014 este de aproximativ 2,7 milioane de lei, iar beneficiar este Consiliul Judeţean Harghita.

”Fiecare cetăţean român, idiferent că este de etnie maghiară sau de altă etnie, are dreptul ca, atunci când iese din curte, să nu intre până la genunchi în noroi, ci să meargă pe drum asfaltat. Fiecare cetăţean are dreptul să aibă acces la apă – şi vorbim de un serviciu vital, are dreptul să aibă acces la un sistem de canalizare, are dreptul ca, în localitatea lui, să existe o şcoală modernizată, unde copiii să meargă de drag, o şcoală unde dascălii să aibă toate condiţiile pentru a educa şi pentru a creşte şi pregăti copiii pentru viaţă. Fiecare cetăţean din această ţară are dreptul să aibă acces la un nivel minim de civilizaţie.”, a precizat ministrul dezvoltării regionale.

În cursul zilei de astăzi, vicepremierul Liviu Dragnea va fi prezent şi la inaugurarea Staţiei Gară CFR Bistriţa Nord, precum şi a drumului naţional 15A Reghin-Sărăţel (pe raza judeţului Bistriţa, între km 18+000-46+597), iar după-amiază va semna contractul pentru edificarea şi construirea Campusului Şcolar al Colegiului Naţional ”Liviu Rebreanu” din municipiul Bistriţa, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Domeniul major de intervenţie 3.4 – Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă. Valoarea totală a proiectului este de peste 30 de milioane de lei (inclusiv TVA), din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată este de aproximativ 22 de milioane de lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii