Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:01 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Colaborare romano-bulgara in domeniul transporturilor si dezvoltarii regionale

ro

27 Apr, 2015 12:03 1238 Marime text
            Romania si Bulgaria vor colabora pentru elaborarea si implementarea studiilor de fezabilitate pentru constructia a doua poduri peste Dunare, localizate la Turnu Magurele (Romania) - Nicopole (Bulgaria) si Calarasi (Romania) - Silistra (Bulgaria), care sa se adauge celor doua existente: Giurgiu-Ruse si Vidin-Calafat.

                In cadrul sedintei comune a Guvernelor Romaniei si Republicii Bulgaria, din 24 aprilie a.c., s-a decis depunerea unui proiect privind elaborarea studiului de fezabilitate pentru podul Turnu Magurele-Nicopole. Este vizata obtinerea unei finantari in cadrul Programului INTERREG V-A Romania-Bulgaria 2014-2020, pe actualul apel de proiecte, deschis la 26 martie a.c. Ulterior, autoritatile din Romania si Bulgaria vor aplica pentru constructia acestui pod in cadrul facilitatii "Conectarea europeana" si/sau prin utilizarea altor surse de finantare agreate de comun acord. Conform studiului de prefezabilitate realizat in anul 2014, valoarea totala estimata a obiectivului de investitii este de 208,9 milioane de euro.

                Programul INTERREG V-A Romania-Bulgaria 2014-2020 este unul dintre primele programe care au lansat apeluri de proiecte, venind astfel in sprijinul potentialilor beneficiari romani si bulgari pentru a elabora propuneri de proiecte. In cadrul primului apel de proiecte, este disponibil un buget de 208,1 milioane de euro, cu termene de depunere 30 iunie 2015 (pentru proiecte de tip "soft") si, respectiv, 30 septembrie (pentru proiecte de tip "hard") pentru interventii in aria eligibila.

               Apelul de proiecte vizeaza primele trei axe prioritare ale programului (domeniile transport, mediu si situatii de urgenta), dar actiunile avute in vedere se pot incadra in Axa  prioritara 1 - O regiune conectata, care are ca obiective specifice o mai buna planificare, dezvoltare si coordonare a sistemelor de transport transfrontalier, pentru conectarea retelei de transport TEN-T si cresterea sigurantei transportului pe apa.

               De asemenea, cu aceasta ocazie, s-a discutat despre coordonarea demersurilor celor doua tari cu privire la Strategia Dunarii. Ministrii dezvoltarii din Romania si Bulgaria, Liviu Dragnea si Lilyana Pavlova, au decis sa medieze intalniri intre autoritatile locale de pe o parte si de cealalta a granitei, pentru o mai buna coordonare a proiectelor care se inscriu in Strategia Dunarii. Prin Programul Operational Regional, Romania si-a propus alocarea sumei de 439 de milioane de euro pentru cele 12 judete riverane Dunarii, fonduri destinate proiectelor care se inscriu in Strategia Dunarii.

               De asemenea, Bulgaria s-a aratat foarte interesata de sistemul introdus in 2013 de catre Romania, de finantare a proiectelor europene prin decontare, in loc de rambursare a cheltuielilor, masura care a condus la sporirea gradului de absorbtie si a venit in sprijinul beneficiarilor.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii