Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:47 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România-Ucraina 2014-2020 a treia reuniune a Comitetului Comun de Programare

ro

17 Mar, 2015 16:07 971 Marime text
Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020 va avea 30% din fonduri alocate pentru Proiecte Majore de Infrastructură, care vor fi selectate prin încredinţare directă. Restul fondurilor vor fi alocate prin apeluri de propuneri de proiecte în următoarele domenii: educaţie şi cercetare & inovare (6%), cultură şi patrimoniu (10%), accesibilitate în regiuni (20%), siguranţă şi securitate (24%), iar 10% din fondurile programului vor fi alocate asistenţei tehnice.
Decizia a fost luată săptămâna trecută, la cea de-a treia reuniune a Comitetului Comun de Programare (CCP) al Programului. Pe lângă acţiunile ce urmează a fi finantaţe în cadrul programului şi alocarea financiară pentru obiectivele tematice selectate, membrii comitetului au discutat şi alte aspecte importante legate de implementarea viitorului program.
Astfel, având în vedere stadiul actual al procesului de programare, CCP a decis ca Programul să fie transmis Comisiei Europene la sfârşitul primăverii, urmând ca versiunea agreată a programului să fie publicată pentru consultări publice pe site-ul www.ro-ua-md.net.
* * *
Informaţii suplimentare:
  • A doua reuniune a Comitetului Comun de Programare
Context:
MDRAP este autoritate de management pentru Programul România – Republica Moldova 2014-2020 și Programul Programul România – Ucraina 2014-2020. Cele două programe sunt succesoarele Programului Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat (ENPI) şi co-finanţat de statele participante în program, iar Autoritatea Comună de Management a programului funcționează la nivelul MDRAP.
MDRAP gestionează, în perioada de programare 2014-2020, 14 programe operaţionale cu cofinanţare din fonduri europene: Programul Operaţional Regional, Programul Capacitate Administrativă şi 12 programe de cooperare teritorială europeană (6 programe pentru care MDRAP este autoritate de management sau autoritate comună de management şi 6 programe pentru care este autoritate naţională).
Programele de Cooperare Teritorială Europeană presupun cooperarea, prin intermediul unor proiecte gestionate şi administrate în comun de partenerii din statele participante, a unor regiuni din România:
  • cu regiuni din statele vecine, în cadrul cooperării transfrontaliere - prin care se finanțează proiecte de accesibilitate (transport şi tehnologia informaţiei), mediu şi prevenirea riscurilor, dezvoltarea economică şi socială şi acţiuni „people to people”;
  • cu regiunile dintr-un anumit spaţiu geografic, în cadrul cooperării transnaţionale - prin care se finanțează acţiuni şi dezvoltarea de reţele care să ducă la dezvoltare teritorială integrată în domenii precum: inovaţia, mediul, accesibilitatea și dezvoltarea urbană;
  • cu regiuni din orice stat membru al Uniunii Europene, în cadrul cooperării interregionale – ce reprezintă cooperarea între autorităţile publice pe probleme de interes comun, prin transferul de experienţă şi bune practici între regiunile UE, prin constituirea de reţele între oraşele UE, precum şi între cercetătorii UE.
Principiile de implementare a acestor programe se referă la cooperarea între statele participante (toate proiectele trebuie să fie dezvoltate şi implementate în comun), la competitivitatea deschisă (în cadrul unor licitaţii de propuneri de proiecte comune) şi la dezvoltarea şi implementarea în parteneriat, între aplicanţi/beneficiari provenind din statele participante la program a proiectelor selectate spre finanţare.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii