Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:45 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul a aprobat Hotararea privind acordarea licentelor de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru de televiziune

ro

13 May, 2010 04:05 1083 Marime text

Bucureşti, 12 mai, 2010. A fost aprobată de Guvern Hotărârea vizând acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru de televiziune şi de modificare a HG nr. 1213/2009 pentru aprobarea Strategiei privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional.

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, domnul Gabriel Sandu, a anunţat cu o zi înainte, în cadrul evenimentului International Digital Forum, că această Hotărâre va urma să fie adoptată de Guvern, menţionând cu această ocazie punctele esenţiale.

Scopul Hotărârii de Guvern este stabilirea procedurilor de selecţie, a condiţiilor şi a taxei de licenţă privind acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru.

Licenţele de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru se acordă operatorilor de multiplex în urma unei selecţii organiate de ANCOM.

Se vor impune operatorilor o serie de condiţii: de acoperire teritorială şi de populaţie, de emisie Fee to Air, de preluare şi transmisie în condiţii economice transparente şi nediscriminatorii a posturilor publice naţionale de televiziune transmise în sistem analogic, precum şi a posturilor private de televiziune.

Procedura de selecţie pentru două licenţe de utilizare a frecvenţelor radio se va organiza cel târziu până pe 30 iulie 2010, urmând ca până la data de 31 octombrie 2010 să fie alocate şi următoarele 4 multiplexe.

Taxa de licenţă va fi cuprinsă între 1 şi 2,5 milioane euro, urmând ca pentru primele două licenţe să se determine cuantumul ce va fi achitat ţinând cont de echipamentele de recepţie propuse a fi subvenţionate de aceştia. Taxa de licenţă nu poate fi mai mică de 1 milion de euro.

Calendarul vizat în Strategie şi modificat prin HG-ul aprobat astăzi prevede următoarele:

- Cel târziu la 30 iunie 2011: realizarea unei acoperiri de minim 60% din populaţie şi 50% din teritoriu pentru multiplexele Free to air;

- Cel târziu la 31 decembrie 2011: realizarea unei acoperiri de minim de 80% din populaţie şi 70% din teritoriu pentru multiplexele Free to air;

- Cel târziu la 30 iunie 2012: realizarea unei acoperiri de minim 90% din populaţie şi 80% din teritoriu pentru multiplexele Free to air.

„Tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră este un proces foarte important pentru dezvoltarea viitoare a serviciilor aferente comunicaţiilor electronice în România. Trecerea la digital va aduce cu sine o altă etapă - cea a economiei digitale în România. Un beneficiu evident al efectuării acestei trecerii este optimizarea utilizării spectrului de frecvenţe, o resursă limitată ce trebuie foarte bine gestionată, iar oportunitatea oferită de noile tehnologii digitale, ce permit eliberarea dividendului digital, trebuie valorificată de ţara noastră", a declarat ministrul Gabriel Sandu.

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) este instituţia care are rolul de a realiza politica Guvernului în sectoarele comunicaţiilor electronice şi audiovizuale, serviciilor poştale, tehnologiei informaţiei şi în domeniul serviciilor societăţii informaţionale şi ale societăţii bazate pe cunoaştere din România. Pentru mai multe detalii despre activitatea MCSI vizitaţi www.mcsi.ro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii