Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:10 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA MEDICINEI MILITARE

ro

21 Aug, 2009 15:44 1059 Marime text

MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE

Direcţia Informare şi Relaţii Publice
tel./fax: 021/319 60 22

e-mail: presamapn@mapn.ro
                                                             
Nr.  290     

21 august 2009     

                 Persoană de contact: cpt. Viorica Sabie, tel. 0722.380.145

Aceste informaţii sunt disponibile şi în internet, la adresa www.mapn.ro

ZIUA MEDICINEI MILITARE

Secretarul de stat Dan Tătaru a participat, vineri, 21 august, la Ziua Medicinei Militare, la sărbătorirea a 147 de ani de la înfiinţarea Corpului ofiţerilor sanitari ai Armatei. Cu acest prilej, au fost depune coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor Sanitari (Piaţa Eroilor) şi la Monumentul fondatorului medicinei militare, dr.Carol Davila (din incinta Spitalului Clinic de Urgenţă Militar Central „Carol Davila”).

La evenimentul desfăşurat în incinta spitalului militar, secretarul de stat i-a felicitat pe toţi medicii şi personalul sanitar care activează în structurile militare şi în mod special celor care au participat cu dăruire la misiunile din Irak. „Prin misiunile îndeplinite impecabil de Armata României, inclusiv de medicii militari şi de tot personalul sanitar, ţara noastră demonstrează încă o dată că este un partener serios, credibil şi predictibil în comunitatea internaţională”, a declarat secretarul de stat, Dan Tătaru.

x   x   x

La data de 21 august 1862, printr-un Înalt decret domnesc, au fost înfiinţate Corpul ofiţerilor sanitari ai armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român. S-a constituit astfel organismul specializat pentru asigurarea păstrării sănătăţii efectivelor armatei române.

Încă de la începuturile ei, medicina militară a beneficiat de profesionalismul şi calităţile generalului de divizie medic dr. Carol Davila, care la acea vreme era inspector general al serviciului sanitar al armatei, director al Şcolii de Medicină (întemeietorul învăţământului medico-militar şi medical superior din ţara noastră), inspector al adminstraţiei centrale sanitare şi efor al spitalelor.

Elaborarea „Instrucţiunilor pentru funcţionarea ambulanţelor” şi a „Deciziei relative la serviciul ambulanţelor în armată”, precum şi promulgarea, prin Înaltul Decret nr. 1125/15.04.1882, a „Legii pentru organizarea Serviciului Sanitar al Armatei” a creat cadrul normativ de funcţionare a serviciului sanitar militar, condus de o direcţie specializată existentă în cadrul Ministerului de Război.

Medicii militari de toate specialităţile au devenit, în timp, personalităţi recunoscute de lumea medicală pe plan intern şi internaţional.

Biroul de presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii