Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:01 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita delegatiei chineze la MApN

ro

01 Feb, 2010 19:54 926 Marime text

MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
tel./fax: 021 319 60 22
                                                                         
 Nr. 23

 1 februarie  2010                                       

Aceste informaţii sunt disponibile şi în internet, la adresa www.mapn.ro

COMUNICAT DE PRESĂ

Ministrul apărării naţionale, Gabriel Oprea, secretarul de stat pentru politica de Apărare şi planificare, Viorel Oancea, şi şeful Statului Major General, amiral dr. Gheorghe Marin, au primit luni, 1 februarie 2010, la sediul M.Ap.N., vizita oficială a delegaţiei militare condusă de generalul Ma Xiaotian, locţiitorul şefului Statului Major General al Armatei Populare Chineze de Eliberare.

Pe parcursul convorbirilor oficiale au fost abordate aspecte ale cooperării militare bilaterale, ale participării României la operaţiile internaţionale, precum şi colaborarea dintre cele două armate pentru identificarea soluţiilor comune la provocările actualului mediu de securitate. Pe agenda de discuţii s-au aflat, de asemenea, subiecte referitoare la procesul de integrare a forţelor armate române în structurile militare ale N.A.T.O. şi U.E., precum şi proiectele de modernizare a forţelor armate.

În contextul împlinirii a 60 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Republica Populară Chineză, ministrul apărării naţionale a subliniat importanţa prieteniei tradiţionale româno-chineze. Domnul Gabriel Oprea a evidenţiat, de asemenea, deschiderea manifestată de ţara noastră pentru cooperarea militară cu China, în diverse domenii: "Suntem interesaţi de consolidarea relaţiilor militare bilaterale pe mai multe planuri, inclusiv în domeniul învăţământului şi al exerciţiilor de instruire în comun, asemănătoare celui desfăşurat anul trecut cu vânătorii de munte, la noi în ţară şi dorim, totodată, intensificarea dialogului politico-militar la nivelul celor două armate".

Ministrul a apreciat înfiinţarea, în cadrul Departamentului de limbi străine al Universităţii Naţionale de Apărare din Bucureşti, a laboratorului de învăţare a limbii chineze, primul de acest gen din sud-estul Europei, precum şi perspectivele de transformare a acestuia într-un Centru Regional pentru învăţarea limbii chineze.

Amiralul Gheorghe Marin, şeful Statului Major General, a evidenţiat dezvoltarea cooperării militare româno-chineze: “În ultimii ani, am extins planurile de colaborare dintre armatele noastre. Desfăşurăm exerciţii de instruire în comun – anul trecut un astfel de exerciţiu a avut loc în România, anul acesta va fi în China -, derulăm programe privind schimbul de cursanţi şi avem activităţi comune în domeniul topografiei militare.” Referindu-se la activităţile viitoare, amiralul Marin a subliniat că armata română are în vedere dezvoltarea cadrului de colaborare cu armata chineză prin includerea unor noi domenii, cum ar fi schimbul de experienţă privind prezenţa în teatrele de operaţii, şi cooperarea în domeniul forţelor navale: partenerul chinez este invitat să participe cu o navă la exerciţiul de tip Passex ce se va desfăşura, în acest an, la Constanţa.

La rândul său, generalul Ma Xiaotian a apreciat că relaţiile excelente de prietenie dintre cele două ţări sunt rezultatul bunelor relaţii politice existente între România şi Republica Populară Chineză, subliniind că prietenia dintre popoarele noastre este binecunoscută, iar relaţiile dintre cele două ţări au fost, în decursul timpului, dintre cele mai bune, bazate întotdeauna pe principiile egalităţii şi respectului reciproc. "La fel ca şi dumneavoastră, suntem preocupaţi de întărirea şi dezvoltarea relaţiilor militare bilaterale, care reprezintă o parte însemnată a cooperării dintre ţările noastre", a menţionat oaspetele chinez, la întâlnirea cu ministrul Gabriel Oprea.

 Programul delegaţiei militare chineze cuprinde vizitarea Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I” şi inaugurarea Laboratorului de limbă chineză.

Delegaţia chineză se află în vizită oficială în România, în perioada 30 ianuarie - 2 februarie 2010, la invitaţia locţiitorului şefului Statului Major General al Armatei României, general-locotenent Ştefan Oprea.

Biroul de presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii