Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:44 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita amiralului James G. Stavridis, comandantul Comandamentului Suprem Aliat din Europa

ro

28 Apr, 2010 21:17 1012 Marime text

Aceste informaţii sunt disponibile şi în internet, la adresa www.mapn.ro

COMUNICAT DE PRESĂ

Ministrul apărării naţionale, domnul Gabriel Oprea, l-a primit miercuri, 28 aprilie, la sediul M.Ap.N., pe amiralul James G. Stavridis, comandantul Comandamentului Suprem Aliat din Europa.

În cadrul convorbirilor oficiale au fost abordate subiecte legate de operaţiile curente conduse de NATO, de participarea României la acestea şi de asigurarea de către ţara noastră a unei contribuţii solide la procesul de decizie aliat şi la operaţiile şi iniţiativele NATO.

Ministrul Gabriel Oprea a precizat că “una dintre priorităţile eforturilor naţionale româneşti este consolidarea profilului nostru în cadrul Alianţei, prin identificarea de noi oportunităţi de colaborare şi printr-o contribuţie consistentă la operaţiile aliate”, ceea ce implică „o corelare între reformele interne, participarea la iniţiativele NATO privind capabilităţile şi creşterea angajamentului naţional în operaţiile şi misiunile NATO”.

         Referindu-se la participarea militarilor români în teatrele de operaţii, ministrul Oprea a reiterat faptul că „participarea cu forţe şi capabilităţi la toată gama de operaţii aliate reprezintă o preocupare permanentă a noastră şi din această perspectivă, România s-a angajat să ofere forţe şi capabilităţi încă din prima fază a misiunilor din Afganistan, Irak, Balcani şi Marea Mediterană”.

         Ministrul a arătat că  „ţara noastră este pe deplin angajată în asigurarea securităţii şi stabilizării Afganistanului. În acest sens, începând cu luna mai a anului în curs, vom spori semnificativ participarea noastră cu aproximativ 600 militari. Este important ca toate forţele şi organizaţiile internaţionale angajate în Afganistan să îşi restructureze priorităţile şi obiectivele în funcţie de coordonatele fundamentale actuale, respectiv nevoia de pregătire a forţelor de securitate afgane şi o bună distribuţie a efortului militar, conjugat cu cel din sfera dezvoltării sociale şi diplomaţiei”.

Amiralul James G. Stavridis a mulţumit României pentru toate eforturile depuse şi pentru contribuţia în cadrul iniţiativelor şi misiunilor conduse de NATO: „Motivul pentru care mă aflu la Bucureşti este acela de  a transmite României mesajul preşedintelui SUA şi al secretarului american al apărării de mulţumire pentru contribuţia dumneavoastră substanţială, alături de americani şi aliaţi, în cadrul misiunilor din Balcani, Irak şi Afganistan, şi în alte iniţiative ale Alianţei, unde România este un aliat de nădejde. Suntem mândri de acţiunea trupelor româneşti din Afganistan, unde înregistrăm progrese şi unde am convingerea că împreună vom reuşi să ducem la capăt ceea ce ne-am propus - pregătirea forţelor de securitate afgane şi asigurarea stabilităţii acestei ţări”.

Amiralul James G. Stavridis a avut, astăzi, convorbiri oficiale şi cu şeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin.

 În cadrul convorbirilor au fost abordate aspecte privind ultimele evoluţii şi perspectivele operaţiilor militare conduse de NATO, precum şi contribuţia Armatei României la acestea. „Ca întotdeauna, vizita unui înalt oficial militar al NATO este un moment de referinţă pentru Armata României”, a spus şeful Statului Major General, mulţumind amiralului Stavridis pentru acceptarea invitaţiei de a vizita România.

Totodată, delegaţia română i-a prezentat înaltului oaspete elemente ale transformării Armatei României în contextul transformării Alianţei Nord-Atlantice şi modul în care este pusă în aplicare hotărârea CSAT privind creşterea efectivelor române din Afganistan. „Am arătat că participarea noastră în Afganistan va cuprinde două batalioane, spre deosebire de ce există acum, mai multe echipe de monitorizare şi legătură, mai mulţi ofiţeri de stat major, care vor lucra într-un comandament mixt româno-american. Vă asigur că toţi militarii români tratează cu seriozitate şi responsabilitate atât pregătirea, cât şi participarea la fiecare misiune”, a spus amiralul Marin.

La rândul său, amiralul Stavridis a declarat: „Îmi amintesc foarte bine acea zi din 2004, când România a devenit membru al NATO. Cred că România a avut un progres extraordinar, un parcurs remarcabil în interiorul Alianţei, din 2004 şi până acum. Am astăzi şansa, la Bucureşti, să mulţumesc poporului român, preşedintelui României, ministrului apărării naţionale, dumneavoastră, domnule amiral, şi întregii armate a acestei ţări cu oameni bravi, pentru contribuţia pe care o aveţi în Afganistan, în Balcani, pe mare, de-a lungul a trei continente, ca parte a peste o sută de mii de militari ai acestei Alianţe, care lucrează împreună!“

La finalul vizitei la Bucureşti, amiralul Stavridis a depus o coroană de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut.
               
Biroul de Presă al M.Ap.N.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii