Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:59 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Duşa a participat la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române

ro

03 Sep, 2015 20:25 870 Marime text
 „Schimbarea climatului regional de securitate, ca urmare a crizei din Ucraina, conduce la concluzia că, pe termen mediu, vecinătatea estică a Alianţei Nord-Atlantice va rămâne o zonă caracterizată de provocări şi evoluţii complexe”, a declarat ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, joi, 3 septembrie, în cadrul seminarului cu tema „Problematica de securitate. Contextul regional de securitate şi apărare colectivă (NATO în adaptare)”.

               Ministrul Duşa a apreciat că viziunea şi priorităţile Alianţei s-au schimbat definitiv, determinând identificarea şi adoptarea, într-un timp foarte scurt, a unor măsuri de reasigurare şi adaptare, pentru a răspunde noilor riscuri şi ameninţări. ”În acest sens, implementarea Planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a Alianţei reprezintă cel mai bun exemplu de revigorare a legăturii transatlantice fiind, totodată, şi cea mai importantă consolidare a capabilităţilor NATO de apărare colectivă”, a mai spus Mircea Duşa.

              „România a devenit un factor activ, măsurile de consolidare a apărării colective reprezentând prioritatea noastră. Ceremonia de activare a Unităţii de integrare a forţelor NATO de la Bucureşti, desfăşurată astăzi concomitent cu activităţile similare din Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, are o semnificaţie strategică aparte pentru noi, transmiţând un semnal puternic de reasigurare şi de solidaritate aliată, în actualul context complex de securitate”, a precizat ministrul apărării naţionale.
              De asemenea, ministrul Duşa a precizat că, în această săptămână, a avut loc în Capitală şi ceremonia de predare - primire a comenzii  Diviziei 1 Infanterie DACICA către Divizia Multinaţională de Sud-Est, „care va oferi Alianţei opţiuni suplimentare pentru conducerea misiunilor în zona sudică a flancului estic aliat”.

              În final, ministrul apărării naţionale a mulţumit personalului care lucrează în diplomaţie pentru cooperarea excelentă dintre cele două instituţii şi pentru aportul adus în luarea unor decizii rapide şi oportune în adaptarea la evoluţiile mediului de securitate, cu accent pe criza din Ucraina şi eforturile comunităţii internaţionale de combatere a Statului Islamic. „Vă asigur de determinarea noastră în direcţia asumării şi implementării tuturor acţiunilor ce ne revin pentru consolidarea apărării colective şi a capacităţii proprii a forţelor noastre armate, în vederea creşterii credibilităţii strategice a României în context Aliat şi internaţional”, a concluzionat ministrul Mircea Duşa.
              Seminarul „Problematica de securitate. Contextul regional de securitate şi apărare colectivă (NATO în adaptare)” a avut loc în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, care se desfăşoară la Bucureşti între 1 şi 4 septembrie.
            
Biroul de Presă
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii