Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:46 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAN Comunicat de presa - 05.02.2010

ro

06 Feb, 2010 08:34 1314 Marime text

În zilele de 4 şi 5 februarie 2010, o delegaţie a MApN, condusă de secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, domnul Viorel Oancea, a participat la Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre NATO, care a avut loc la Istanbul, Turcia. Principalele subiecte de pe agendă au vizat transformarea Alianţei, evoluţia operaţiei din Afganistan şi angajamentul NATO în Kosovo.

În domeniul transformării Alianţei, au fost evaluate stadiul principalelor iniţiative multinaţionale aflate în derulare, cu focalizare pe facilităţile de tratament medical pentru forţele dislocabile, contracararea dispozitivelor explozive improvizate, dislocarea în teatre a elicopterelor şi Forţa de Răspuns NATO (NRF). Legat de NRF, s-a avut în vedere stimularea angajamentelor politice pentru oferirea de forţe pentru această capabilitate aliată de reacţie rapidă, prin solicitarea declaraţiilor privind obiectivele voluntare naţionale.

Problematica resurselor a constituit o temă majoră a acestei reuniuni, cu accent pe identificarea modalităţilor de echilibrare a obiectivelor Alianţei cu resursele la dispoziţie, atât la nivelul bugetului militar, cât şi al Programului NATO de Investiţii de Securitate.

Pe timpul reuniunii Consiliului Nord-Atlantic s-a abordat angajamentul NATO în Kosovo (KFOR) cu evaluarea perspectivelor trecerii forţei aliate la următoarea etapă a stadiului ,,prezenţa de descurajare".

Evoluţia operaţiei din Afganistan a reprezentat cea de-a doua temă majoră a reuniunii şi a fost abordată în cadrul întâlnirii miniştrilor apărării din toate ţările contributoare cu forţe şi mijloace la misiunea ISAF. Dezbaterile s-au bazat pe concluziile rezultate în urma desfăşurării Conferinţei Internaţionale de la Londra din 28 ianuarie a.c., cu accent pe necesitatea îndeplinirii sarcinilor din domeniul instruirii şi consilierii forţelor de securitate naţionale afgane. În vederea îmbunătăţirii coordonării eforturilor comunităţii internaţionale pentru Afganistan, la dezbatere au participat şi Înaltul reprezentant al UE, Catherine Ashton, precum şi reprezentantul special al ONU, Kai Eide.

Cu ocazia acestui eveniment, delegaţia română a participat la o întâlnire a miniştrilor apărării din ţările contributoare cu forţe şi mijloace la Comandamentul Regional Sud - ISAF din Afganistan şi a avut, de asemenea, o întâlnire bilaterală cu partea americană, cu privire la îndeplinirea angajamentelor în această zonă de operaţii.

Biroul de presă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii