Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:43 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

M.Ap.N Ceremonia de repatriere a celor doi eroi cazuti la datorie in Afganistan

ro

06 Oct, 2010 15:04 1057 Marime text

Sublocotenentul post-mortem Marius Florin Sfecheş şi sublocotenentul post-mortem Cristian-Petru Filip, căzuţi la datorie în timpul îndeplinirii unei misiuni în Afganistan, au fost repatriaţi marţi, 5 octombrie, la ora 16.00, cu o aeronavă militară a Forţelor Aeriene Române, care a aterizat la Flotila 90 Transport Aerian din Otopeni.

În cadrul ceremoniei militare organizate la aeroport, a fost oficiat un serviciu religios şi s-a dat citire ordinelor ministrului apărării naţionale privind acordarea gradului de sublocotenent post-mortem celor doi eroi şi decretelor Preşedintelui României de conferire a Ordinului Naţional Steaua României în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război sublocotenenţilor (p.m.) Marius Florin Sfecheş şi Cristian-Petru Filip.

Şeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, a prezentat mesajul ministrului apărării naţionale Gabriel Oprea, în care au fost evocate curajul, dârzenia şi profesionalismul sublocotenenţilor (p.m.) Marius Florin Sfecheş şi Cristian-Petru Filip, în timpul misiunii de luptă din Afganistan.

„Este o zi tristă pentru Armata Română, o zi care ne arată că viaţa de militar este plină de dificultăţi, de riscuri, este de multe ori nedreaptă şi îi ia dintre noi pe cei mai curajoşi. Marius şi Cristian au fost buni români, şi-au asumat cu demnitate vocaţia de militar şi de aceea durerea şi regretele noastre sunt mari, iar suferinţa familiilor apăsătoare.

Marius-Florin a fost un mecanic conductor stimat şi apreciat de colegi, alături de care s-a pregătit cu seriozitate pentru prima lui misiune în Afganistan. Cristian-Petru, încadrat ca servant de aruncător la plutonul antitanc, a fost un bărbat puternic şi devotat faţă de camarazii săi. Şi-au slujit ţara cu onoare şi credinţă, dedicându-se cu toată fiinţa meseriei armelor", se arată în mesajul ministrului apărării naţionale.

„În faţa vieţii şi morţii eroice a fiilor dumneavoastră, familia Armatei Române se înclină cu adânc şi pios respect. Jertfa lor va rămâne veşnic în inimile noastre, fiind cel mai puternic exemplu al patriotismului militarilor români, care îşi respectă jurământul faţă de ţară chiar cu preţul propriei vieţi. Toţi românii trebuie să fie mândri de fiii dumneavoastră şi să spună o rugăciune pentru sufletele lor, pentru că Marius şi Cristian s-au jertfit sub drapelul patriei noastre", le-a transmis părinţilor eroilor ministrul Gabriel Oprea.

Ministrul apărării a transmis familiilor îndurerate angajamentul său pe care îl va respecta cu sfinţenie, că Armata va fi întotdeauna alături de familiile eroilor.

La ceremonie au fost prezenţi, alături de rudele şi prietenii celor doi eroi, ambasadorul SUA la Bucureşti, domnul Mark Gitenstein, reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, şefii categoriilor de forţe ale armatei, camarazi din Batalionul 812 Infanterie „Şoimii Carpaţilor".

Biroul de presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii