Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:45 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Intalnire oficiala a ministrului Gabriel Oprea cu presedintele Comitetului Militar al NATO

ro

13 May, 2010 19:44 1046 Marime text

MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
tel./fax: 021 319 60 22

e-mail: presamapn@mapn.ro

 Nr.  122                                           

13 mai 2010                              

Aceste informaţii sunt disponibile şi în internet, la adresa www.mapn.ro

COMUNICAT DE PRESĂ

În cadrul întâlnirii oficiale de la sediul M.Ap.N., care a avut loc joi, 13 mai, între ministrul apărării naţionale, domnul Gabriel Oprea, şi preşedintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Giampaolo Di Paola, au fost abordate subiecte referitoare la stadiul acţiunilor militare conduse de NATO în Afganistan şi la participarea României la misiunile Alianţei.

Ministrul Gabriel Oprea a subliniat faptul că Armata României îşi va onora statutul de contributor activ în cadrul misiunilor din teatrele de operaţii. „În calitate de membru al NATO, România împărtăşeşte pe deplin principiile fondatoare ale Alianţei, suntem conştienţi de responsabilităţile care decurg din statutul de membru şi ne îndeplinim angajamentele asumate. România a sporit semnificativ aportul său la asigurarea securităţii şi stabilizării Afganistanului, prin suplimentarea trupelor cu 600 de militari, care vor fi dislocaţi în teatrul de operaţii, începând cu luna mai. Preşedintele Traian Băsescu sprijină total Armata României, creşterea capabilităţilor acesteia şi respectarea tuturor angajamentelor asumate ca stat membru al Alianţei. Răspunsul prompt al României la propunerea de instalare a elementelor scutului antirachetă pe teritoriul ţării noastre reprezintă o confirmare a responsabilităţii cu care România abordează subiectele privind securitatea naţională, a sud-estului Europei şi a Alianţei.”, a spus ministrul Gabriel Oprea.

Domnia sa a precizat că, în urmă cu două zile, a participat la ceremonia de plecare în Afganistan a Batalionului 811 Manevră şi a personalului Elementului de Comandă Zabul (Combined Team Zabul), militari care sunt pregătiţi să-şi îndeplinească misiunea cu profesionalism. Ministrul a mai arătat că a dispus măsuri în cadrul instituţiei pe care o conduce pentru reducerea cheltuielilor şi reprioritizarea acestora cu precădere pentru susţinerea şi dotarea militarilor români care acţionează în misiuni externe.

Preşedintele Comitetului Militar al NATO a mulţumit României pentru contribuţia semnificativă în cadrul misiunii din Afganistan şi pentru eforturile pe care le face ţara noastră pentru reuşita acestei misiuni, mai ales în contextul crizei economice internaţionale. Amiralul Di Paola a adresat ministrului apărării naţionale profundul său regret pentru pierderea vieţii eroului Valerică Leu, miercuri, în Afganistan, şi a transmis, pe această cale, sincere condoleanţe familiei militarului.

 „România este un exemplu pentru aliaţi prin modul în care se implică activ în misiunile şi iniţiativele Alianţei, atât sub aspectul contribuţiei cantitative, cât mai ales al profesionalismului militarilor demonstrat oriunde în lume. Cunosc foarte bine, de aproape 15 ani, Armata României şi vorbesc întotdeauna cu bucurie despre militarii dumneavoastră. În contextul transformării NATO, adaptarea forţelor armate ale Alianţei presupune şi adaptarea forţelor fiecărei ţări şi ştiu că România a ales drumul cel bun în acest sens. Contăm pe rolul important al Armatei României şi în viitoarele misiuni ale Alianţei”, a afirmat amiralul Di Paola.

În cadrul întâlnirii pe care a avut-o la Statul Major General, amiralul Giampaolo Di Paola a discutat cu amiralul Gheorghe Marin despre suplimentarea efectivelor româneşti în cadrul misiunii NATO din Afganistan. Şeful SMG a arătat că participarea Armatei României va cuprinde două batalioane de manevră – spre deosebire de un singur batalion existent în prezent -, sporirea numărului de ofiţeri de stat major în comandamentul mixt româno-american, mai multe echipe OMLT (de consiliere, monitorizare şi legătură), o structură întărită de sprijin logistic. “Faţă de anii trecuţi, angajarea noastră din punct de vedere militar în Afganistan este una de substanţă care arată forţa şi creşterea capacităţii expediţionare a armatei române”, a declarat amiralul Gheorghe Marin.

Cei doi înalţi responsabili militari au mai discutat despre procesul de transformare a Armatei României în contextul transformării NATO, despre participarea românească în cadrul structurii de comandă şi forţe a NATO, precum şi despre contribuţia noastră la Forţa de Răspuns a Alianţei.

Biroul de Presă al M.Ap.N.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii