Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:02 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întâlnire bilaterală cu Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa

ro

10 Feb, 2016 15:11 1055 Marime text
În marja Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, s-a întâlnit astăzi, 10 februarie, cu generalul Philip M.Breedlove, Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa/SACEUR.
Ministrul Motoc a prezentat obiectivele României în domeniul apărării, transmiţând asigurări cu privire la hotărârea şi capacitatea ţării noastre de a-şi îndeplini sarcinile asumate în calitate de stat aliat şi de a contribui, astfel, la realizarea obiectivelor şi misiunilor Alianţei.
Pe agenda discuţiilor au fost incluse teme legate de priorităţile aliate în perspectiva viitorului Summit de la Varşovia, respectiv implementarea Planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a Alianţei (RAP), adaptarea pe termen lung a NATO, dezvoltarea capabilităţilor de apărare, angajamentul Alianţei Nord-Atlantice în Afganistan şi asigurarea resurselor necesare în domeniul apărării.
De asemenea, au fost abordate şi o serie de aspecte de interes comun legate de implementarea Iniţiativei de reasigurare europeană (ERI) şi a Setului de activităţi europene (EAS).  
Ministrul Motoc a evidenţiat prioritatea specială acordată de autorităţile române activităţilor de implementare completă a RAP, în termenele agreate, pe principalele dimensiuni vizate: operaţionalizarea completă a structurilor NATO de comandă-control pe teritoriul României, creşterea contribuţiei proprii la operaţionalizarea Forţei de răspuns a NATO îmbunătăţite, creşterea implicării în exerciţii multinaţionale organizate pe teritoriul naţional şi în zona Mării Negre.
A fost accentuat rolul esenţial ce revine consolidării prezenţei pe termen lung a NATO pe flancul estic, nu numai prin prelungirea actualelor măsuri de asigurare, ci şi prin dezvoltarea dimensiunii de descurajare şi creşterea prezenţei de forţe aliate pe teritoriul aliaţilor estici. De asemenea, s-a reiterat interesul special pentru identificarea unor modalităţi optime de consolidare a stabilităţii şi securităţii flancului estic, inclusiv în zona Mării Negre.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii