Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:56 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Demersuri pt modificarea si completarea Legii 384/2006, privind statutul soldatilor si gradatilor

ro

09 Feb, 2010 18:43 4104 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ

Ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea a participat marţi, 9 ianuarie 2010, la şedinţa Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială din Senat, unde s-a dezbătut un Raport suplimentar comun cu Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, la proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 384/2006, privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari.
În urma discuţiilor din comisie şi a analizării propunerilor, s-a considerat oportună şi necesară introducerea şi modificarea unor articole din textul legii, pentru eliminarea ambiguităţilor existente, în sensul reglementării statutului şi obligaţiilor militare la nivel profesionist al soldaţilor şi gradaţilor voluntari, în acord cu drepturile de care aceştia se cuvine să beneficieze. În prezent, soldaţii şi gradaţii voluntari, deşi îndeplinesc misiuni specifice, atât pe timp de pace, cât şi pe timp de război, inclusiv prin participarea la misiuni de menţinere a păcii în teatrele de operaţii în afara teritoriului statului român, nu pot fi asimilaţi cadrelor militare, în consecinţă nu pot beneficia de unele drepturi acordate acestora, constituind un corp distinct de personal militar, cu statut propriu.
„Propunerile discutate şi aprobate astăzi, în absolut consens, vin să facă o reparaţie socială. Este vorba despre măsuri menite să corecteze o situaţie cu care această categorie de militari profesionişti se confruntă în prezent.
Este corect ca această categorie de militari, cea mai numeroasă în cadrul forţelor armate şi care îndeplineşte îndatoririle militare un mare număr de ani, să beneficieze de dispoziţiile legislaţiei privind recunoaşterea vechimii în serviciul militar, pensionarea, acordarea de despăgubiri în caz de accidente produse în timpul pregătirii profesionale sau în îndeplinirea misiunilor în zonele de operaţii.  A fost absolută nevoie să facem acest lucru pentru ca aceşti oameni să beneficieze de pensii şi de toate celelalte drepturi, asemenea  cadrelor militare. Astfel se face dreptate şi mă bucur că toţi am contribuit la această decizie, fără ca politicul să aibă vreo implicare. Şi mă refer la deputaţii George Scutaru, Eugen Bejinariu,  Marian Sârbu, senatorul Cristian Rădulescu, premierul Emil Boc – toţi am fost de acord în susţinerea acestor măsuri”, a apreciat ministrul Gabriel Oprea.
Potrivit reglementărilor propuse în Raportul comun, pentru îndeplinirea serviciului militar ca soldaţi şi gradaţi voluntari, pot fi recrutaţi şi angajaţi cetăţenii cu vârste între 18 şi 45 de ani, care îndeplinesc normele şi criteriile stabilite de ministerele şi serviciile de resort. Modul de selecţionare, instruire, specialităţile militare şi funcţiile în care aceştia vor fi angajaţi, precum şi modul de ţinere a evidenţei acestora se stabilesc de ministerele şi serviciile de resort.
Vechimea în serviciu, în calitate de gradat voluntar, este considerată vechime în serviciul militar şi se ia în calcul la stabilirea pensiei, conform prevederilor Legii nr. 164/2001, privind pensiile militare de stat.
De asemenea, soldaţii şi gradaţii voluntari beneficiază de încadrarea în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii ale activităţii pe care o desfăşoară sau a locului de muncă unde lucrează, conform legislaţiei aplicabile cadrelor militare în activitate. Perioada în care soldaţii şi gradaţii voluntari participă la misiuni în afara teritoriului statului român se consideră dublu în calculul vechimii în serviciul militar. Stagiul de cotizare realizat în sistemul public de pensii în perioada 24 decembrie 2006 şi până la intrarea în vigoare a Legii constituie vechime în serviciu şi se valorifică la stabilirea pensiei, conform Legii nr. 164/2001, privind pensiile militare de stat.
Soldaţii şi gradaţii militari care au fost trecuţi în rezervă sau scoşi din evidenţele militare, în baza prevederilor art. 45, alin. (1), lit. a) – e), g), h) şi m) vor beneficia de măsurile de protecţie socială şi reconversie profesională în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru cadrele militare.
Raportul comun prevede că soldaţii şi gradaţii militari trecuţi în rezervă sau scoşi din evidenţele militare în baza prevederilor art. 45 alin.(1), lit. c) şi d) vor beneficia gratuit de asistenţă medicală şi medicamente în condiţiile prevăzute la art. 26 din Legea nr. 80/1995, privind statutul cadrelor militare. Cei încadraţi într-un grad de invaliditate, potrivit prevederilor legale, vor beneficia de pensie de invaliditate, conform dispoziţiilor Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat.
Soldaţii şi gradaţii voluntari sau urmaşii acestora, după caz, vor beneficia de despăgubiri pentru cazurile de invaliditate sau de deces produse ca urmare a unor acţiuni militare, accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite în timpul şi din cauza serviciului militar sau a unor misiuni în cadrul forţelor internaţionale destinate menţinerii păcii ori constituite în scopuri umanitare, în condiţiile stabilite de lege pentru cadrele militare în activitate. Despăgubirile vor fi suportate din bugetul Ministerului Apărării Naţionale. 
„Am susţinut în mod deosebit creşterea vârstei maxime de recrutare a soldaţilor şi gradaţilor voluntari de la 40 la 45 de ani şi acordarea de drepturi similare - pensii în sistemul militar şi posibilitatea reconversiei profesionale. Potrivit proiectului legislativ, de la vârsta de 40 de ani la 60 de ani aceste persoane au dreptul la reconversie profesională ca şi celelalte cadre militare. De asemenea, Ministerul Apărării Naţionale are în vedere şi alte proiecte legislative pentru aceste cadre militare tinere”, a declarat ministrul apărării la sfârşitul şedinţei.

Biroul de presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • catalin 25 Mar, 2010 17:09 legea asta e valabila si pentru MAI si daca e valabila ce se intimpla cu noi cei care am fost la jandarmi si ne-au dat afara pe motiv ca nu aveam studiile terminate(liceul).
  • pitu 21 Mar, 2010 23:06 baieti pana nu vedeti negru in capistere nu va bucurati,cei de sus isi urmaresc decat propriile interese noi cei mici sgv "plebea" nu avem dreptul la viata
  • un fost MAC devenit subofiter inainte de 2006 05 Mar, 2010 01:18 Ce se intimpla cu stagiul de cotizare de pana la 24 decembrie 2006?Sa intelegem ca militarul angajat pe baza de contract ( M.A.C.) , actualmente soldat gradat voluntar ( S.G.V.) nu este acelas lucru? El nu s-a aflat tot in slujba tarii,tot in serviciul militar?Sau poate lucra la ... spatii verzi...
  • nick 28 Feb, 2010 15:07 sper sa fie adevarat,,,asteptam fapte sh e fff...BINE!
  • nik 27 Feb, 2010 14:59 parca asa iti mai convine sa mai stai in armata
  • barbu 23 Feb, 2010 19:07 foarte bine pentru militarii din romania era pacat sa fim batjocoriti in halul asta , azi am aflat s-au adoptat modificarile de mai sus.ura ura ura
  • LUCIUS 23 Feb, 2010 06:34 In proiect se considera vechime ca "militar" doar dupa 24 dec.2006 pana in prezent,dar intre 1990 (cand a fost infiintata aceasta categorie)si 24 dec. 2006 nu au fost tot militari?
  • metrea 22 Feb, 2010 18:51 sunt fericit atat eu cat si familia mea , dar am o rugaminte si anume ,sa mi spuna si mie cineva ,daca eu care implinesc 40 de ani in aprilie 2010 , voi putea ramane in sistem , conform modificarilor legii.
  • NELU 13 Feb, 2010 19:14 SALUT IN LUNA IUNIE AM FACUT 40 DE ANI.CONTRACTUL SE EXPIRA IN SEPTMBRIE 2010 CE SANSE AVEM SA NE INTOARCEM IN SISTEM CEI CARE SUNTEM IN ACEASTA CAUZA.
  • eu 12 Feb, 2010 20:04 da se va finaliza si pune in practica peste 20 de ani legea ocolitoare
  • Florin 11 Feb, 2010 19:05 Am citit despre proiectul de lege.Este un lucru bun dar eu mai am 40 de zile si inplinesc 40 ani.Stie cineva daca in acest timp se pune in aplicare legea sau in ce stadiu se afla?La cum se misca parlamentul si comisiile...Multumesc anticipat pt raspuns
  • dan 10 Feb, 2010 22:12 BUNA.IN SEPTEMBRIE 2009 AM FOST SCOS DE CALCULATOR SI AM O MARE NEDUMERIRE.IN 2008 AM SEMNAT UN NOU CONTRACT DE MUNCA PE 3 ANI AM PRIMIT SOLDA DE INSTALARE DUPA UN AN DE LA SEMNAREA CONTRACTULUI AM FACUT 40 DE ANI AM FOST OBLIGAT SA RETURNEZ BANII PRIMITI PT.SOLDA DE INSTALARE PE CEI DOI ANI PE CARE MAI AVEAM CONTRACT ALTFEL NU PRIMEAM CARTEA DE MUNCA.DAR CEL MAI TARE CA ACUM UN AN ,DOI AM AVUT COLEGI CARE LA 38 SAU 39 DE ANI AU SEMNAT UN NOU CONTRACT PE TREI ANI SI AU RAMAS PANA CE SI-AU DUS CONTRACTUL PANA LA FINAL DUPA CE LEGI SAU LUAT.IAR CEA MAI TARE GLUMA DACA POT SA O NUMESC ASA CA DUPA PRIMIREA CARTII DE MUNCA MA TREZESC CA PE CATIVA ANI LUCRATI IN M.Ap.N NU SE VOR RECUNOASTE LA PENSIA CIVILA DEOARECE IN ACEA PERIOADA BANI RETINURI PT.PENSIE AU FOST VIRATI CATRE PENSIILE MILITARE CA VEZI DOAMNE ERAM ERAM INCADRATI IN CORPUL SUBOFITERILOR IAR NOI CA SANTEM FFF MULTI IN CAUZA TREBUIE SA NE RECAPATAM DREPTURILE NOASTRE PRIN INSTANTA .IN ORICE CAZ ESTE F.F.URAT SA PLECI DUPA 18 ANI DE SERVICIU IN SLUJBA TARII PLECAT IN MISIUNI SA PLECI CU UN GUST AMAR .SALUT PE TOTI FOSTII COLEGI AFLATI IN ACEEASI SITUATIE
  • samuraiul 09 Feb, 2010 17:38 in sfarsit...au inceput sa se miste lucrurile..