Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:04 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comemorare a eroilor romani in Franta

ro

01 Jun, 2009 19:10 699 Marime text

MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
tel./fax: 021 319 60 22
e-mail: presamapn@mapn.ro
                                                   
 Nr. 190 din 1 iunie

                                                                           Persoană de contact: Lt.col. Florin Jipa

Aceste informaţii sunt disponibile şi în internet, la adresa www.mapn.ro

      Comemorare a eroilor români în Franţa

Dan Tătaru, secretar de stat la Ministerul Apărării Naţionale, a participat, în zilele de 30 şi 31 mai, la manifestările dedicate comemorării soldaţilor români decedaţi în Primul Război Mondial în Alsacia şi Lorena (Franţa).

Sâmbătă, 30 mai, secretarul de stat Tătaru a dezvelit o placă comemorativă dedicată celor 32 de militari români care şi-au pierdut viaţa, în anul 1917, pe teritoriul comunei Blaesheim, Franţa.

În anul 1923, locuitorii comunei au instalat o placă similară pe clădirea primăriei din Blaesheim. Această placă a fost distrusă în 1940 de către autorităţile germane de ocupaţie şi nu a mai fost refacută până în prezent. Cu generozitate, autorităţile locale au acceptat amplasarea acesteia în acelaşi loc ca şi în 1923. Cu acest prilej, secretarul de stat a înmânat primarului comunei, domnul Jacques Bauer, medalia de onoare a Armatei României.

Secretarul de stat Tătaru a participat duminică, 31 mai, la pelerinajul anual al românilor  la cimitirul românesc de la Soultzmatt, la o slujbă anuală de pomenire a celor 2.000 de militari români decedaţi pe teritoriul Alsaciei şi Lorenei în 1917.

La acest eveniment au fost prezenţi români din Franţa, Germania, Belgia, Elveţia, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi localnici francezi. Manifestarea a devenit loc de întâlnire al românilor din Europa Occidentală care îşi programează participarea cu mult timp înainte şi o consideră un exemplu de comportament demn de naţiunea română.

În cadrul manifestării, a fost oficiată o slujbă religioasă, au fost depuse jerbe de flori la monumentul dedicat soldaţilor români din cimitir şi au fost prezentate mesajele reprezentanţilor autorităţilor franceze şi române.

Manifestările dedicate memoriei eroilor români au fost organizate la iniţiativa Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, în colaborare cu Consulatul General al României la Strasbourg.

            Biroul de Presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii