Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:23 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ceremonie desfasurata la Batalionul 21 Vanatori de Munte de la Predeal

ro

28 Jan, 2010 21:53 2281 Marime text

MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
tel./fax: 021 319 60 22

e-mail: presamapn@mapn.ro                                                                 

Nr. 20

28 ianuarie  2010                              

Aceste informaţii sunt disponibile şi în internet, la adresa www.mapn.ro

COMUNICAT DE PRESĂ

În prezenţa ministrului apărării naţionale Gabriel Oprea, a ambasadorului S.U.A. în România, Mark H. Gitenstein, şi a şefului Statului Major General, amiral Gheorghe Marin, la Predeal s-a desfăşurat joi, 28 ianuarie, ceremonia militară prilejuită de dezvelirea „Monumentului eroilor Batalionului 21 Vânători de Munte care şi-au pierdut viaţa în teatre de operaţii” şi de acordare, de către ambasadorul SUA, a medaliilor „Steaua de Bronz” maiorului (p.m.) Vasile Iuliu Unguraş şi sublocotenentului (p.m.) Claudiu Chira.

Festivitatea a avut loc la sediul Batalionului 21 V.M. şi au participat rudele eroilor căzuţi la datorie, care au primit medaliile din partea ambasadorului american, reprezentanţi ai administraţiei locale şi personalul Batalionului 21 V.M.

Mark H. Gitenstein, ambasadorul S.U.A. în România, a declarat: „Deşi aceste distincţii nu vor atenua durerea pe care o resimţim pentru pierderea lor, astăzi le recunoaştem bravura, serviciul pus în slujba celorlalţi, precum şi sacrificiul pentru naţiunea lor, pentru Trupele Terestre şi pentru batalionul lor. Fie ca numele maiorului Unguraş şi al sublocotenentului Chira, care au căzut la datorie servindu-şi ţara, să nu fie uitate niciodată, fie ca noi să ne amintim de ei cu durere şi cu regretul de a nu fi reuşit încă să transformăm lumea în care ei ar fi trăit într-una mai bună. Fie ca noi să rămânem devotaţi păcii şi libertăţii pentru care ei şi-au dat viaţa.”

Ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea a apreciat în mod deosebit gestul Ambasadei SUA la Bucureşti, prin care cei doi ofiţeri-eroi ai Batalionului 21 V.M. au fost medaliaţi post-mortem: „Vă asigur că Armata Română şi familiile camarazilor noştri care au primit medaliile văd în acest gest preţuirea şi recunoştinţa Armatei Americane şi a poporului american pentru cei care, prin jertfa supremă, prin devotament excepţional, luptă pentru împlinirea idealurilor de dreptate şi libertate ale umanităţii.”

Ministrul Gabriel Oprea a amintit de Adunarea Solemnă dedicată celebrării a 151 de ani de la Unirea Principatelor Române, în cadrul căreia au fost decernate medalii aniversare tuturor celor 14 militari căzuţi la datorie în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan, medalii înmânate familiilor eroilor.

„Niciodată nu vom putea considera că am făcut suficient pentru familiile eroilor noştri, dar vom face totul să le fim alături, să simtă că fac parte din marea familie a Armatei României. Suntem şi vom continua să fim alături de copiii, soţiile şi părinţii eroilor noştri şi vom face tot ce ne stă în puteri pentru ca ei să simtă ocrotirea noastră. Sunt gesturi care, pe lângă sprijinul concret moral, material, financiar pe care-l acordăm acestor familii, vin să cinstească memoria luptătorilor noştri şi să ţină veşnic aprinsă candela pentru cei care şi-au dat, în numele Patriei, bunul cel mai de preţ - Viaţa,” a declarat ministrul apărării naţionale.

Biroul de presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii