Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:08 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Impactul modificărilor fiscale dezbătute la Camera Naţională

ro

22 Mar, 2013 18:37 1902 Marime text
Bucureşti, 21 martie 2013: Conferinţa „Impactul modificărilor legislative privind aplicarea TVA şi a impozitului pe profit” organizată de Camera Naţională a reunit reprezentanţi ai autorităţilor publice, dl Dan Manolescu, Secretar de Stat, Ministerul Finanţelor Publice, dna Mariana Vizoli, Director, Direcţia de legislaţie în domeniul TVA, Ministerul Finanţelor Publice, dl Viorel Morărescu, Director General, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi dna Cristina Hudac, Tax Manager, Ernst & Young România şi numeroşi oameni de afaceri.
Ca reprezentant autorizat al mediului de afaceri din România, Sistemul Cameral este implicat în organizarea de întâlniri în care reprezentanţii Guvernului răspund întrebărilor oamenilor de afaceri.
“Interesul Sistemului Cameral este justificat şi de faptul că, cel puţin până la sfârşitul anului 2011, România excela printr-un nivel ridicat al fiscalităţii şi, implicit, un nivel ridicat al evaziunii fiscale, ceea ce se traducea prin prezenţa unei economii subterane estimată atunci la 41 miliarde de euro sau aproape de 30% din PIB, conform datelor Comisiei Europene”, a precizat Preşedintele CCI Ilfov, care a apreciat noile măsuri destinate să reducă povara fiscală de pe umerii firmelor din România.
În continuare, domnul Dan Manolescu, Secretar de Stat, Ministerul Finanţelor Publice, a prezentat cele mai importante măsuri fiscale de stimulare a creşterii economice, în special prin introducerea rezultatelor activităţilor de cercetare-dezvoltare. Răspunzând interesului manifestat de participanţi, Domnia Sa a vorbit despre proiectul ambiţios de simplificare şi actualizare a Codului Fiscal, conform normelor europene în vigoare, proiect care va fi lansat în dezbatere publică în această vară. Principala problemă a României o reprezintă viteza de modificare a legislaţiei, care o face greu accesibilă, a precizat Dl Dan Manolescu.
Dna Mariana Vizoli, Director în cadrul Ministerului Finanţelor Publice a prezentat noutăţile majore care influenţează businessul în România, cu accent pe problematica implementării TVA la încasare şi exigibilitatea TVA pentru livrările intracomunitare şi achiziţiile intracomunitare.
Prin proiectul pilot de reducere a TVA la pâine, asemenea multor state din UE, proiect propus de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se intenţionează ca, printr-un efort bugetar estimat la 82 milioane lei, să se reducă evaziunea fiscală în industria pâinii şi a panificaţiei la nivelul de 10-15 %, comparabil cu nivelul UE, cu posibilităţi de creştere a venitului bugetar cu 25 milioane euro şi a venitului minim garantat în România, în paralel cu creşterea calităţii şi securităţii produselor româneşti, după cum a declarat dl Viorel Morărescu, Director General, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Tabloul noutăţilor fiscale a fost întregit cu prezentarea dnei Cristina Hudac, Tax Manager, Ernst & Young referitoare la problematica recuperării pierderilor fiscale de către persoanele juridice în urma operaţiunilor de reorganizare, cu precădere pentru cazurile de diviziune şi fuziune a firmelor, soluţionate prin vânzarea de active.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii