Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:25 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prima zi a Conferinţei de Evaluare a Tratatului privind Neproliferarea Armelor Nucleare

ro

28 Apr, 2015 14:31 998 Marime text
Conferinţa de Evaluare a Tratatului privind Neproliferarea Armelor Nucleare (RevCon NPT) a debutat luni, 27 aprilie 2015, la sediul Naţiunilor Unite din New York. România participă cu o delegaţie condusă de secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

În cadrul lucrărilor de început, au fost desemnaţi oficial preşedinţii celor trei comitete principale ale Conferinţei (dezarmare, neproliferare şi utilizare paşnică a energiei nucleare). România a fost desemnată oficial Preşedinte al Comitetului Principal II privind neproliferarea, în cadrul RevCon NPT. Funcţia este asigurată de Reprezentantul Permanent al României la Viena, ambasadorul Cristian Istrate.
În marja Conferinţei de Evaluare, secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a participat la un eveniment organizat de Misiunea Permanentă a Olandei la New York, pe tema viitorului operaţiunilor de menţinere a păcii. Cu acest prilej, demnitarul român a reconfirmat sprijinul constant şi contribuţia României la operaţiunile de menţinere a păcii derulate sub egida ONU şi UE la nivel mondial, dând asigurări că Romania îşi va menţine angajamentul de a-şi folosi expertiza pentru a sprijini diferite state afectate.
Referindu-se la sustenabilitatea operaţiunilor de menţinere a păcii în condiţiile unor resurse financiare extrem de limitate, secretarul de stat a subliniat importanţa unei cooperări mai active UE-ONU, inclusiv în etapa premergătoare lansării unei operaţiuni de pace, favorizarea proceselor de prevenire a conflictelor, precum şi coordonarea cu partenerii regionali, în scopul asigurării unui grad ridicat de predictibilitate şi sustenabilitate în ceea ce priveşte finanţarea acestor operaţiuni.

Informaţii suplimentare:
Tratatul privind Neproliferarea Armelor Nucleare (NPT) a intrat în vigoare la 5 martie 1970. România l-a ratificat la 30 ianuarie 1970. Tratatul recunoaşte cinci state, membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, ca state posesoare de arme nucleare: Statele Unite ale Americii, Federaţia Rusă, Marea Britanie, Franţa şi China.
Dimensiunile majore ale Tratatului, denumite uzual “piloni”, sunt: realizarea obiectivului dezarmării nucleare, prevenirea proliferării armelor nucleare şi promovarea cooperării în domeniul utilizării paşnice a energiei nucleare.
La fiecare cinci ani au loc Conferinţe de Evaluare (RevCon) a stadiului implementării Tratatului, facilitate de trei sesiuni ale Comitetelor Pregătitoare (PrepCom). Conferinţa de Evaluare a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (RevCon NPT), care va încheia actualul ciclu de evaluare 2010-2015, se desfăşoară la New York, în perioada 27 aprilie – 22 mai 2015. Principalul  obiectiv politic este consolidarea sprijinului comunităţii internaţionale pentru relevanţa şi valabilitatea NPT şi reflectarea evoluţiilor pe cele trei domenii de referinţă ale Tratatului (dezarmare, neproliferare şi utilizarea paşnică a energiei nucleare).
România şi-a asumat un rol activ în cadrul actualului ciclu de revizuire al Tratatului, inclusiv prin exercitarea  Preşedinţiei Comitetului Principal II pe teme de neproliferare în cadrul Conferinţei de Evaluare a NPT, prin Reprezentantul Permanent la Viena.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii