Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:27 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evaluarea activităţii serviciului judeţean anticorupţie constanţa în anul 2015

ro

22 Feb, 2016 18:17 1238 Marime text
 Activitatea Serviciului Judeţean Anticorupţie Constanţa (S.J.A. Constanţa), aferentă anului 2015, a avut ca principale repere profesionale prevenirea faptelor de corupţie săvârşite de către lucrătorii MAI, alături de consolidarea capacităţii de combatere a corupţiei.
 
              În ceea ce priveşte activitatea de prevenire în anul 2015, aceasta a fost materializată în 142 activităţi de prevenire, la care au participat 3008 persoane din cadrul structurilor M.A.I. din judeţul Constanţa şi activităţi de prevenire cu personalul din cadrul I.G.P.R. detaşat pe litoral, potrivit Planului de acţiune “Litoral 2015 ”, la care au participat 177 persoane.
 
              Totodată, Serviciul Județean Anticorupție Constanța, a colaborat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, în scopul organizării unor sesiuni de informare în unități de învățământ (licee), din judeţul Constanţa. Astfel, au fost realizate 20 de activităţi de prevenire cu elevii şi profesorii unor licee şi şcoli gimnaziale din judeţul Constanţa, la care au participat 1143 persoane.
 
              În scopul conştientizării cetăţenilor din judeţul Constanţa, turiştilor prezenţi pe litoralul românesc al Mării Negre, persoanelor care au tranzitat punctele de trecere a frontierei de stat, cu privire la gravitatea faptelor de corupţie, au fost diseminate 60 de afişe, 81 de Ghiduri de informare pentru cetăţeni în relaţia cu structurile M.A.I. şi 21.400 flyere ce conţin mesaje anticorupţie.
 
              În cursul anului 2015, S.J.A. Constanţa a primit spre soluţionare 47 petiţii. Dintre acestea, 6 au fost reînregistrate în evidenţa lucrărilor penale a S.J.A. Constanţa.
              Totodată, au fost primite 27 sesizări efectuate la linia gratuită TELVERDE, 5 fiind înregistrate în evidenţa lucrărilor penale a S.J.A. Constanţa. În 2 cazuri au fost realizate acţiuni de flagrant.
 
              Cea de-a doua componentă a activităţii S.J.A. Constanţa în anul 2015, a fost reprezentată de activitatea de combatere a actelor de corupţie, în care au fost implicaţi lucrători ai ministerului.
              Astfel, a fost înregistrat un număr de 104 dosare penale din care 54 dosare penale din sesizare proprie (pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, infracţiuni la Legea 78/2000 şi alte infracţiuni) şi 50 dosare primite de la unităţile de parchet, precum şi 143 delegări în dosarele penale (22 de la unităţile teritoriale ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie, 4 de la unitățile centrale și teritoriale ale D.I.I.C.O.T. şi 117 de la unităţile teritoriale ale P.Î.C.C.J.).
               
              Au fost soluţionate prin înaintare la unităţile de parchet 107 dosare penale.
              În dosarele penale soluţionate au fost cercetate 247 persoane din care 154 civili şi 93 personal M.A.I. (15 cu funcţii de conducere şi 78 cu funcţii de execuţie).
              În anul 2015, în dosarele instrumentate de ofiţerii S.J.A. Constanţa au fost puse sub învinuire 62 de persoane, (15 pentru luare de mită, 7 pentru dare de mită, 3 pentru trafic de influenţă, 13 pentru infracţiuni la Legea 78/2000 şi 24 pentru alte infracţiuni), 24 suspecți fiind cadre M.A.I. (4 cu funcţii de conducere şi 20 cu funcţii de execuţie).
 
              În ceea ce priveşte activitatea de prindere în flagrant, S.J.A. Constanţa a organizat şi derulat 10 astfel de acţiuni, sub coordonarea procurorilor de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa (9) şi DNA - S.T. Constanţa (1), fiind depistate în flagrant 12 persoane din care 4 cadre M.A.I. şi 8 persoane din alte instituţii.
 
              În anul 2015, în dosarele instrumentate de ofiţerii S.J.A. Constanţa, unităţile de parchet au încheiat 2 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei şi au emis 23 rechizitorii, din care 18 pentru fapte de corupţie şi 5 pentru alte fapte. În aceeaşi perioadă au fost inculpate 45 persoane (14 pentru luare de mită, 7 pentru dare de mită, 3 pentru trafic de influenţă, 6 pentru infracţiuni la Legea 78/2000 şi 15 pentru alte infracţiuni), 19 inculpați fiind cadre M.A.I., din care 2 cu funcţii de conducere şi 17 cu funcţii de execuţie
 
            Reamintim că Direcţia Generală Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Constanţa vine în sprijinul persoanelor care doresc să formuleze sesizări privitoare la săvârşirea unor acte şi fapte de corupţie de către funcţionarii Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, cetăţenii pot face sesizări prin intermediul liniei gratuite TELVERDE 0800.806.806, prin e-mail la adresa anticoruptie_petitii@mai.gov.ro sau la numărul de telefon 0241/647495 respectiv la adresa de e-mail constanta.dga@mai.gov.ro.
            Consilierea persoanelor precum şi primirea acestora în audienţă se desfăşoară la sediul Serviciului Judeţean Anticorupţie Constanţa, Aleea Zmeurei nr. 3, (în incinta Gărzii de Coastă Constanţa), de luni până vineri între orele 08:00-16:00.
 
 
SERVICIUL JUDEŢEAN ANTICORUPŢIE CONSTANŢA
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii