Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:52 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa MAI

ro

24 Jul, 2015 16:03 1195 Marime text
Vineri, 24 iulie a.c., viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel OPREA, a participat la festivitatea ocazionată de Ziua Poliţiei de Frontieră.
 
Cu acest prilej, vicepremierul Gabriel Oprea a acordat distincţia  de „Poliţist de Frontieră al Anului” unui ofiţer şi unui agent care, prin profesionalism, loialitate şi integritate, au contribuit la destructurarea unor grupări infracţionale de contrabandişti. Redăm, în continuare, mesajul viceprim-ministrul pentru securitate națională, Gabriel OPREA:
 
”Este o mare onoare pentru mine, pentru Guvernul României, pentru conducerea Ministerului de Interne să fim prezenţi în astfel de ocazii de ziua dumneavoastră. Poliţia de Frontieră este o instituţie pe care eu, personal, o apreciez ca fiind extrem de specializată și extrem de eficientă.
 
Aceste două calități definesc activitatea dumneavoastră, a poliţiştilor de frontieră români, peste 13.000 de colegi, a căror misiune este nu numai de a apăra granițele României, dar și granițele Uniunii Europene.
 
Profesionalismul Poliției de Frontieră Române este recunoscut nu numai de colegii noștri din celelalte instituții din domeniul securității naționale, apărare, ordine publică şi siguranță naţională, dar și de partenerii noștri internaţionali, atât din Uniunea Europeană, cât și de cei din NATO.
 
În urmă cu câteva zile, împreună cu conducerea ministerului, cu partenerii noștri americani, am participat la inaugurarea unui sistem modern de detecție a materialelor radioactive la Aeroportul Otopeni. Am fost plăcut impresionat de aprecierile extrem de pozitive ale oficialilor și partenerilor noștri americani. La fel suntem apreciați de colegii și partenerii noștri pentru contribuțiile din FRONTEX, toate misiunile din Marea Mediterană, sau de către vecinii noștri europeni de la Marea Neagră, și avem foarte multe exemple pe care le putem continua.
 
Din punct de vedere geostrategic, Poliția de Frontieră securizează frontiera de est a Uniunii Europene, peste 1.100 de kilometri, din cei peste 2.070 care reprezintă întreaga frontieră externă gestionată de România, și face acest lucru cu seriozitate, cu devotament și cu foarte mult profesionalism, având tehnologia și tehnica cea mai modernă.
 
Pe lângă sistemul performant de detecție a materialelor radioactive, la nivelul Guvernului am adoptat recent înființarea unei Unități Naționale de Informații privind pasagerii care utilizează aeroporturile din România, țara noastră alăturându-se celorlalte state europene care vor implementa astfel de măsuri suplimentare de securitate pentru a spori siguranța cetățenilor români și, bineînțeles europeni.
 
În plus, nu trebuie să uităm că în punctele de trecere a frontierei se lucrează după regulile Schengen, există acces la bazele de date Schengen și se cooperează în centre comune de contact, ceea ce face ca România să poată fi considerată un membru de facto al Spațiului Schengen.
 
Aceste argumente, precum și actualul context destul de complicat de securitate din regiune, mă fac să cred că dacă va exista o decizie politică pentru aderarea României la Schengen, aceasta va fi nu doar în beneficiul românilor, ci și în beneficiul cetățenilor europeni și, cu siguranță, al tuturor partenerilor noștri din Uniunea Europeană.
 
Stimați colegi, stimați invitați,
Așa cum știți, am susținut mereu și susțin integritatea, loialitatea, profesionalismul colegilor noştri din Ministerul Afacerilor Interne și așa cum am făcut-o de fiecare dată, vreau încă o dată să-i felicit pe colegii noștri care au dovedit că integritatea este un reper de cinste pentru Poliția de Frontieră Română.
Vreau în încheiere, cu ocazia celor 151 de ani de când existați ca instituție, să vă felicit domnule inspector general Buda pentru tot ceea ce faceți, vreau să-i felicit pe toți colegii prezenți aici în sală, dar și pe acei mulți anonimi serioși, cinstiți care își fac datoria. Noi cei aflați vremelnic în funcție de decidenți politici ne batem pentru sectorul de securitate națională – apărare, ordine publică și siguranță națională – coloana vertebrală a statului român, în care românii au cea mai mare încredere. Am demonstrat datorită întregului sistem de securitate națională prin ceea ce am făcut,  mai ales în ultimul timp, că România este o țară sigură, o țară care își îndeplinește toate misiunile internaționale și este respectată de partenerii noștri internaționali. Este un lucru extraordinar.
 
În încheiere, încă o dată vreau să vă felicit, să afle toată țara că sunteți serioși, profesioniști, cinstiți și vreau să vă mulțumesc pentru ceea ce faceți pentru România și poporul român.
 
Așa să ne ajute Dumnezeu!”
 
Distincţia  de Poliţist de Frontieră al Anului a fost acordată comisarului şef de poliţie NISTOR DANIEL-GHIŢĂ din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei şi agentului şef adjunct de poliţie PAŢA ADRIAN-NECULAI din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iași, pentru merite deosebite în îndeplinirea misiunilor de serviciu.
 
Comisar şef de poliţie NISTOR  DANIEL-GHIŢĂ, din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, a fost contactat telefonic de către un bărbat care i-a solicitat sprijinul în introducerea în ţară a unor cantităţi însemnate de ţigări din Ucraina, oferindu-i suma de 5.000 euro la fiecare activitate de contrabandă, totalizând la finalul lunii aproximativ  80.000 euro.
În urma denunțului ofițerului, a fost organizată o acțiune de prindere în flagrant în urma căreia au fost prinși și reținuți membrii grupării infracționale.
 
 
Agent şef adjunct de poliţie PAŢA ADRIAN-NECULAI în vârstă de 42 ani, din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iași, a avut o contribuţie esențială la destructurarea unei reţele care desfăşura activităţi ilicite în sfera contrabandei cu produse accizabile, pe teritoriul României şi al Republicii Moldova.
Sub autorizarea procurorului, agentul a contribuit la descoperirea a 10.725 pachete de ţigări și la reținerea unui cetățean român și a cinci persoane din Republica Moldova. Totodată, au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor patru autoturisme folosite în activitatea infracţională.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii