Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:57 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

BULETIN INFORMATIV Nr. 74 din 23 aprilie 2015

ro

24 Apr, 2015 09:41 986 Marime text
Joi, 23 aprilie a.c., viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, domnul Gabriel OPREA, a primit vizita unei delegații EUROPOL, condusă de directorul organizației, domnul Rob WAINWRIGHT.
La finalul întrevederii, cei doi oficiali au susținut declarații de presă privind cooperarea Ministerului Afacerilor Interne cu agenția EUROPOL. 
 
Redăm în continuare, integral, declarația de presă susținută de vicepremierul Gabriel Oprea:
 
„Doamnelor și domnilor, vreau să salut prezența în România, în vizită oficială, a directorului EUROPOL.
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când România, prin Poliția Română, este parte a acestei puternice organizații europene de luptă împotriva criminalității transfrontaliere.
Este o onoare pentru Ministerul Afacerilor Interne, pentru Poliția Română, să marcăm acest moment printr-o întâlnire la cel mai înalt nivel cu directorul EUROPOL.
 
În urmă cu o lună am primit vizita șefului FBI în România, iar luna viitoare vom găzdui reuniunea regională INTERPOL.
Sunt, așadar, momente importante pentru toate structurile de aplicare a legii din România și, în special, pentru Poliția Română, iar acest lucru reprezintă, înainte de toate, și o dovadă a contribuției pe care România - prin Ministerul Afacerilor Interne - o are în lupta împotriva criminalității transnaționale.
 
Împreună cu directorul EUROPOL, am avut o întâlnire de lucru foarte eficientă, în care am trecut în revistă aspecte ale colaborării noastre actuale și viitoare.
Vă informez că Poliția Română este apreciată ca unul din cei mai activi membri ai EUROPOL, fiind pe locul 6 din punct de vedere al numărului de schimburi de date realizate în sistemul de informații EUROPOL.
 
Avem așadar o cooperare permanentă și eficientă, care conduce la rezolvarea diverselor tipuri de infracțiuni, care îmbracă forme complexe ale crimei organizate, cum sunt traficul de droguri, infracțiuni informatice sau traficul de ființe umane.
 
România este unul dintre cele 12 state europene care au extins Rețeaua Securizată de Schimb de Informații (SIENA) la nivelul structurilor operative centrale, interconectând unitățile naționale angrenate în combaterea criminalității organizate grave.
Diversificarea și amplificarea riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale și a siguranței cetățenilor europeni, inclusiv manifestările asimetrice, impun ca absolut necesară cooperarea strânsă între structurile internaționale de implementare și aplicare a legii.
 
Urmărim cu mare atenție evoluțiile de la nivel european și colaborăm activ cu EUROPOL pentru combaterea tuturor formelor de criminalitate și a tuturor formelor de radicalizare.
 
România are responsabilitatea opririi fluxurilor de migranți ilegali la frontiera estică a Uniunii Europene și putem constata că măsurile luate asigură securitatea spațiului de libertate, securitate și justiție.
 
Avem cel mai modern sistem integrat de securizare a frontierelor și avem una din cele mai consistente contribuții la acțiunile FRONTEX.
 
De aceea apreciez că intrarea României în spațiul Schengen ar aduce certe beneficii pentru securitatea Uniunii, dar și a statelor membre.    
România este astăzi un stat sigur, stabil, recunoscut ca atare de partenerii noștri internaționali, un stat care generează stabilitate și securitate în zonă.
Acest statut onorant pentru țara noastră este proba integrității, performanței și credibilității instituțiilor proprii, dar și dovada încrederii partenerilor internaționali.   
 
În calitate de viceprim-ministru pentru securitate națională, reafirm implicarea, fără rezerve, a structurilor naționale de aplicare a legii, în lupta cu criminalitatea, alături de partenerii noștri internaționali.
 
Vă doresc succes în misiunile viitoare și vă asigur de totala noastră deschidere pentru consolidarea securității Uniunii Europene și a cetățenilor ei. Forța cu care lovim criminalitatea depinde de unitatea și cooperarea noastră! ”
 
La rândul său, domnul Rob WAINWRIGHT, a declarat:
„Sunt încântat să mă aflu în România și să vă cunosc echipa. Ultima mea vizită în România a fost în urmă cu patru ani, iar în timpul acestei întâlniri cu viceprim-ministrul Gabriel Oprea am fost foarte încântat să-l informez despre progresele pe care România le-a făcut în acești patru ani în domeniul aplicării legii.
 
În tot acest timp, volumul de schimburi de informații între EUROPOL și serviciile de specialitate din România s-a dublat și, de asemenea, s-au înregistrat succese majore în combaterea crimei organizate.
 
De asemenea, există foarte mulți experți români care lucrează în cadrul agenției noastre. 20 % dintre experții care lucrează în domeniul apărării cibernetice sunt din România. Expertiza pe care ei o aduc în activitatea lor de zi cu zi în lupta împotriva acestei amenințări este extraordinară, fiind una dintre cele mai bune din Europa.
 
Am discutat, de asemenea, cu domnul vicepremier despre modalitățile de a întări cooperarea în combaterea criminalității cibernetice. Consider că acest tip de amenințare, criminalitatea cibernetică, este unul dintre cele mai mari la adresa securității Uniunii Europene.
 
Trebuie să modernizăm capabilitățile de care dispun forțele de poliție. De asemenea, trebuie să întărim cooperarea cu sectorul privat și trebuie să facem modificările legislative necesare pentru a ajuta forțele de aplicare a legii să asigure protecție și securitatea cetățenilor.
 
De asemenea, am discutat cu domnul vicepremier despre amenințările majore reprezentate de migrația ilegală din Marea Mediterană.
Toate acestea ne fac să credem că o Europă mai sigură necesită o cooperare mai strânsă, iar EUROPOL este complet angajată să combată toate aceste amenințări. Și sunt foarte bucuros de activitatea pe care reprezentanții români o au la nivelul Agenției EUROPOL, în asigurarea securității la nivelul Uniunii Europene.”
 
 
  DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii