Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:28 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita secretarului de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă în Estonia

ro

10 Dec, 2015 18:34 1060 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Daniel Ioniţă, a avut astăzi, 10 decembrie 2015, în cadrul vizitei întreprinse în Estonia, consultări bilaterale cu subsecretarul de stat pentru afaceri politice în Ministerul Afacerilor Externe eston, Kyllike Sillaste-Elling.
Consultările au vizat atât aspecte ale cooperării bilaterale, cât şi evoluţiile în plan internaţional şi implicaţiile acestora asupra NATO şi UE. Cei doi oficiali au trecut în revistă implementarea deciziilor Summit-ului Aliat din Marea Britanie din 2014 şi perspectivele reuniunii la cel mai înalt nivel NATO din Polonia, din iulie 2016. De asemenea, au discutat despre procesul de elaborare a unei Strategii Globale de politică externă şi de securitate a Uniunii Europene, evidenţiind necesitatea asigurării caracterului operaţional al viitorului document.

În acest sens, o atenţie specială a fost acordată situaţiei de securitate regională la Marea Baltică şi Marea Neagră. Secretarul de stat Daniel Ioniţă a pus accent pe importanţa consolidării securităţii flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice şi pe necesitatea consolidării cooperării dintre NATO şi UE. A fost subliniată necesitatea procesului de adaptare a NATO faţă de ameninţările din est şi sud, cei doi interlocutori evidenţiind totodată importanţa consolidării sinergiei dintre NATO şi UE în răspunsul la provocările mediului actual de securitate.

Secretarul de stat Daniel Ioniţă a evidenţiat necesitatea consolidării relaţiilor UE cu vecinii, accentuând asupra atenţiei speciale acordate de ţara noastră Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei. Cei doi oficiali au fost de acord că Republica Moldova trebuie să fie încurajată în mod special pentru formarea la Chişinău a unui guvern stabil, care să reflecte aspiraţiile legitime ale populaţiei şi să acţioneze de o manieră fermă, în continuare, pentru consolidarea progreselor obţinute până acum pe calea cooperării europene.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii