Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:15 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita secretarului de stat pentru afaceri europene George Ciamba în Republica Elenă

ro

28 Feb, 2015 12:10 1377 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a efectuat astăzi, 27 februarie 2015, o vizită la Atena, prima vizită în capitala elenă a unui demnitar dintr-un stat membru UE din afara zonei euro. În cadrul vizitei, secretarul de stat a avut o serie de întrevederi cu Nikos Chountis, ministru delegat pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe elen, cu Yanis Varoufakis, ministru de finanțe, precum și cu Gavriil Sakellaridis, purtătorul de cuvânt al Guvernului, şi Evangelos Kalpadakis, consilier diplomatic al premierului.

Schimbul de opinii cu oficialii eleni a vizat aspecte de interes privind cooperarea bilaterală, evoluțiile curente în raport cu agenda europeană și regională.
În plan bilateral, discuțiile au evidenţiat buna colaborare dintre România şi Republica Elenă, în baza relațiilor tradiționale dintre cele două țări, fiind totodată subliniată deschiderea ambelor părți pentru consolidarea, în continuare, a dialogului politico-diplomatic, inclusiv prin perfectarea, în perioada următoare, de vizite la nivel înalt. De asemenea, a fost convenită intensificarea cooperării în plan economic, comercial şi în alte domenii sectoriale. Ambele părți au salutat tendinţa ascendentă a schimburilor comerciale bilaterale în 2014, Grecia fiind cel de-al 6-lea investitor în România.

Secretarul de stat George Ciamba a subliniat faptul că, deși România nu a adoptat încă moneda unică europeană, urmărește cu deosebit interes evoluțiile economice ale zonei euro, inclusiv cele din Grecia din ultima perioadă, îndeosebi din perspectiva eforturilor României de asigurare a convergenței economice și monetare, precum și a preocupării pentru consolidarea încrederii investitorilor în piețele economice din regiunea Europei de sud-est. În context, secretarul de stat a prezentat performanțele economiei românești, evidențiind perspectivele pozitive pentru perioada următoare.
Oficialul român a salutat acordul recent dintre autorităţile de la Atena şi Eurogroup şi a exprimat convingerea că acesta reprezintă un pas important în demararea discuţiilor cu instituţiile financiare internaţionale. În scopul susținerii eforturilor Executivului elen, George Ciamba a subliniat deschiderea părții române de consolidare a cooperării și realizării unui schimb de bune practici în domenii de interes, cu accent pe îmbunătățirea nivelului de colectare a resurselor la bugetul de stat, combaterea corupției și reforma administrației, date fiind rezultatele pozitive ale acțiunii instituțiilor din România în aceste domenii.
Discuţiile s-au concentrat, totodată, pe dosarele de actualitate în plan european, realizându-se un schimb de opinii cu privire la măsurile promovate la nivelul UE pentru consolidarea creşterii economice şi a ocupării forţei de muncă, inclusiv prin stimularea investiţiilor, securitatea energetică şi evoluţiile din vecinătatea estică a Uniunii.

În context, a fost evidențiată importanța implementării de măsuri care să conducă la stimularea investițiilor, inclusiv prin intermediul Planului European de Investiții Strategice (Planul Juncker), și a fost subliniată oportunitatea acțiunii comune pentru combaterea șomajului în special în rândul tinerilor. Ambele părți au subliniat disponibilitatea pentru continuarea dialogului în perioada imediat următoare în vederea identificării de proiecte de interes comun care să poată fi promovate la nivel european, în special cele cu valoare adăugată pentru regiune, în domeniile energie, transport, infrastructură și agenda digitală.
Totodată, au fost abordate şi aspecte de interes din perspectiva proiectului Uniunii Energetice, în contextul publicării recente de către Comisia Europeană a viziunii sale privind obiectivele acestui proiect şi priorităţile de acţiune în perspectivă pentru asigurarea securităţii energetice a Uniunii. Părțile au evocat declaraţia comună semnată recent de către România, Grecia și Bulgaria privind promovarea proiectului Coridorului Vertical de gaze, ca parte a efortului comun de diversificare a surselor şi rutelor energetice.

Cu privire la evoluţiile din vecinătatea estică a Uniunii Europene, secretarul de stat George Ciamba a apreciat că Parteneriatul Estic (PaE) rămâne un instrument extrem de relevant pentru relaţionarea cu partenerii din vecinătate. În context, a subliniat că România rămâne angajată în sprijinirea acestuia şi în consolidarea parcursului european al partenerilor care au demonstrat angajament în acest proces. A reiterat susținerea pe care România o acordă parcursului european al Republicii Moldova, exprimând satisfacția pentru organizarea în luna martie a.c. a primei reuniuni a Consiliului de Asociere UE-Republica Moldova.
Referindu-se la situaţia din Ucraina, părțile au evocat susținerea pentru respectarea principiului suveranității şi integrității teritoriale a Ucrainei în baza prevederilor dreptului internațional. În context, George Ciamba a subliniat importanţa continuării eforturilor de implementare deplină a prevederilor Acordului de la Minsk din 12 februarie 2015 şi a procesului de reformă, conform standardelor europene, în vederea implementării Acordului de Asociere cu UE.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii