Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:33 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita secretarului de stat pentru afaceri europene George Ciamba în Republica Cipru 30 octombrie 2014

ro

30 Oct, 2014 19:25 1105 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut astăzi, 30 octombrie 2014, la Nicosia, Republica Cipru, consultări pe problematică bilaterală, europeană şi aspecte de actualitate în plan internaţional cu Alexandros Zenon, secretar permanent în Ministerul Afacerilor Externe cipriot.

În program au fost incluse, de asemenea, primire la ministrul cipriot al afacerilor externe Ioannis Kasoulides, precum şi convorbiri cu Andreas Mavroyiannis, negociatorul şef, şi Nikos  Christodoulides, şeful biroului diplomatic al preşedintelui şi purtător de cuvânt al Guvernului.
În cadrul discuţiei cu ministrul cipriot de externe, a fost prezentată invitaţia adresată de ministrul român al afacerilor externe de a efectua o vizită în România, acesta exprimându-şi disponibilitatea de a-i da curs în perioada următoare.

În plan bilateral, secretarul de stat român a evidenţiat excelenta colaborare dintre România şi Republica Cipru, subliniind deschiderea pentru consolidarea în continuare a dialogului politico-diplomatic, care să faciliteze intensificarea cooperării şi în plan economic, comercial, precum şi în alte domenii de cooperare sectorială. În context, a subliniat oportunitatea reprezentată de cea de-a 15-a sesiune a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică, industrială şi tehnică, care va avea loc la Nicosia, la începutul lunii decembrie 2014.
Aspectele privind comunitatea românească din Republica Cipru au reprezentat un subiect important pe agenda discuţiilor bilaterale, fiind evidenţiat interesul ambelor părţi pentru consolidarea cooperării în domeniul educaţiei, muncii şi afacerilor sociale pentru a se veni în sprijinul acestei comunităţi.

În privinţa subiectelor de pe agenda europeană şi regională, discuţiile au vizat o serie de dosare de actualitate în plan european, realizându-se un schimb de opinii cu privire la situaţia economică de la nivelul UE, evoluţiile în privinţa consolidării Uniunii Economice şi Monetare, securitatea energetică la nivelul UE, inclusiv din perspectiva rezultatelor reuniunii Consiliului European din 23-24 octombrie a.c. În domeniul relaţiilor externe UE, a fost abordată o serie întreagă de subiecte de actualitate, respectiv Parteneriatul Estic – în special evoluţiile recente din Ucraina şi Republica Moldova, relaţiile UE-Rusia, evoluţiile din Orientul Mijlociu în contextul ameninţărilor ISIL, precum şi evoluţiile în procesul de extindere a Uniunii. Partea cipriotă a ridicat şi problema evoluţiilor recente din dosarul cipriot, inclusiv cu referire la acţiunile Turciei în Mediterana de Est.
Cu referire la situaţia economică de la nivelul UE, secretarul de stat George Ciamba a evidenţiat necesitatea consolidării în continuare a procesului de redresare economică, date fiind provocările persistente la adresa economiei europene în ansamblu. În context, a punctat importanţa discuţiilor la nivel privind promovarea unui pachet de măsuri care să conducă la stimularea investiţiilor ca instrument de sprijin al reformelor structurale şi de promovare a ocupării forţei de muncă. De asemenea, a punctat importanţa unei viziuni coordonate, unitare şi cu respectarea principiului solidarităţii în interiorul UE, care să contribuie la promovarea creşterii economice, reducerea decalajelor şi, în plan general, la consolidarea proiectului european.

Cu privire la Parteneriatul Estic, secretarul de stat George Ciamba a subliniat că România rămâne angajată în sprijinirea acestuia şi în consolidarea parcursului european al partenerilor care au demonstrat angajament în acest proces. A subliniat importanţa finalizării cât mai rapide a procesului de ratificare a Acordurilor de Asociere la nivelul statelor membre UE, arătând că România a fost primul stat membru care a ratificat Acordurile cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia. A exprimat încrederea într-o decizie rapidă în acest sens şi din partea Republicii Cipru.

În ceea ce priveşte evoluţiile din Ucraina, secretarul de stat George Ciamba a salutat scrutinul parlamentar din 26 octombrie 2014, subliniind faptul că aceste alegeri reprezintă una dintre etapele importante prin care se consolidează cadrul democratic din Ucraina în vederea implementării agendei de reforme necesare parcursului european. În context, şi-a exprimat încrederea că rezultatele acestor alegeri parlamentare vor crea condiţiile necesare pentru coagularea, în Ucraina, a unei coaliţii guvernamentale solide pro-europene, în măsură să acţioneze în vederea implementării pachetului amplu de reforme circumscris Agendei de Asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană.
În cursul întrevederilor a fost realizat un schimb de opinii cu privire la evoluţiile recente din Orientul Mijlociu, mai ales în contextul ameninţărilor ISIL, şi implicaţiile pe care acestea le generează la adresa securităţii regionale şi a Uniunii Europene. În context, secretarul de stat George Ciamba a evidenţiat determinarea UE de a contribui la eforturile internaţionale de combatere a grupărilor teroriste.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii