Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:37 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita oficiala in Bosnia si Hertegovina a ministrului roman al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi

ro

18 Jun, 2010 23:01 815 Marime text

Turneul balcanic al ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a continuat astăzi, 18 iunie, la Sarajevo. Este prima vizită oficială a unui ministru de externe român în Bosnia şi Herţegovina.

Convorbirile cu omologul bosniac Sven Alkalaj şi cu preşedintele Preşedinţiei colective, Haris Silajdzic, s-au axat pe cooperarea bilaterală, perspectiva europeană şi euroatlantică a Bosniei şi Herţegovina, precum şi pe subiecte de interes regional.

Ministrul român al Afacerilor Externe a evidenţiat necesitatea abordării dialogului bilateral într-o notă mult mai pragmatică, cu accent pe dinamizarea relaţiilor economice. Totodată, a subliniat că trebuie intensificate contactele pe toate dimensiunile, inclusiv pe cea interumană şi a societăţii civile.

În marja vizitei, au fost semnate două documente de colaborare bilaterală: Memorandumul de Înţelegere privind cooperarea între ministerele afacerilor externe şi Protocolul de modificare a Acordului pentru promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor. Cei doi miniştri s-au angajat să continue demersurile în vederea extinderii cadrului juridic bilateral.

Demnitarul român a exprimat sprijinul deplin al României pentru o decizie pozitivă a UE privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Bosniei şi Herţegovina, cât mai curând posibil. Totodată, a afirmat disponibilitatea României de a furniza expertiză în domeniul integrării europene şi euro-atlantice autorităţilor bosniace.

Ministrul de externe bosniac a mulţumit României pentru sprijinul deosebit acordat la reuniunea ministerială informală NATO de la Tallinn, când Bosnia şi Herţegovina a fost invitată să se alăture Planului de Acţiune pentru Aderare.

În discuţiile cu reprezentanţii Uniunii Europene la Sarajevo, şeful diplomaţiei române a accentuat importanţa coroborării eforturilor comunităţii internaţionale pentru impulsionarea proceselor de reformă din Bosnia şi Herţegovina. Întâlnirea cu Înaltul Reprezentant al comunităţii internaţionale / Reprezentantul Special al UE, Valentin Inzko, a oferit prilejul unui schimb de opinii valoros privind realităţile din Bosnia şi Herţegovina.

De asemenea, ministrul Baconschi s-a întâlnit cu contingentul român din cadrul misiunilor internaţionale dislocate în Bosnia şi Herţegovina (EUFOR-Althea, EUPM şi NATO). Cu această ocazie, demnitarul român a medaliat militarii români din cadrul EUFOR cu medalia „EU Common Security Defence Policy Service", care se acordă în semn recunoaştere a îndeplinirii cu cel mai mare profesionalism a cerinţelor specifice Misiunii Althea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii