Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:33 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, în Ucraina

ro

22 Jan, 2016 20:21 1432 Marime text
În perioada 22-24 ianuarie 2016, o delegație condusă de ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, din care fac parte consilierul de stat Sandra Pralong, șef al Departamentului pentru Relația cu Românii din afara Granițelor din cadrul Administrației Prezidențiale, senatorul Iulian Cristache, membru al Comisiei Românilor de Pretutindeni din Senatul României și secretarul de stat Cezar-Radu Soare, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, efectuează o vizită oficială în Ucraina.
 
Delegația română a avut, astăzi 22 ianuarie 2016, o serie de întrevederi cu Yuriy Zubko, adjunct al ministrului ucrainean al Culturii, cu Logvyskyi Georii, adjunct al președintelui Comisiei pentru Drepturile Omului, Minorități Naționale și Relații Interetnice a Parlamentului Ucrainei, precum și cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev.
 
Discuțiile purtate au vizat aspecte incluse în agenda bilaterală, oficialul român reafirmând sprijinul României pentru parcursul pro-european al Ucrainei, precum și disponibilitatea de a oferi expertiză în procesul de extindere a reformelor interne privind drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, în conformitate cu nevoile comunităților, dar și cu normele europene. De asemenea, a fost subliniată importanța reluării activității Comisiei mixte interguvernamentale româno-ucraineană pe problemele asigurării drepturilor minorităţilor naţionale.
 
În ceea ce privește situația persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, ministrul delegat a subliniat importanța respectării principiului de reciprocitate pozitivă pentru respectarea drepturilor etnicilor români, printre care accesul la învățământul în limba maternă, utilizarea limbii române în administrație și justiție, mass-media în limba română, precum și asigurarea reprezentării acestora la nivel central și local. Totodată, partea română a apreciat deschiderea Ministerului Culturii de la Kiev pentru înființarea unui centru cultural românesc la Ismail. În cadrul dialogului, a fost exprimată preocuparea pentru situația învățământului în limba română din regiunile Odessa, Transcarpatia și Cernăuți.
 
Programul vizitei a mai inclus întâlniri cu Grigore Timiș, deputat în Rada Supremă și etnic român, copreședinte al Grupului parlamentar de prietenie România-Ucraina, și cu membri ai comunității românești din Kiev. Cu această ocazie, ministrul delegat Dan Stoenescu a reafirmat susținerea pentru comunitatea românească din Ucraina, parte integrantă a identității româneşti. În acest sens, demnitarul român a reliefat angajamentul ferm al României pentru apărarea drepturilor și păstrarea valorilor identitare ale persoanelor aparținând minorității naționale românești din Ucraina.
 
Pe agenda vizitei oficiale se află întâlniri cu reprezentanți ai comunității românești din regiunea Odessa, precum și cu autorități locale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii