Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:50 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, în Libia

ro

30 Nov, 2011 17:31 1084 Marime text

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a efectuat astăzi, 29 noiembrie 2011, o vizită oficială la Tripoli, unde a fost primit de noul vice prim-ministru al Libiei, Mustafa Abushagur. Ministrul Baconschi a avut convorbiri cu omologul libian, Ashour Bin Khayal, şi cu ministrul economiei, Taher Sharkes.

Vizita are o importanţă deosebită, şeful diplomaţiei române fiind al doilea ministru de externe care a efectuat o vizită oficială în Libia după instalarea noului Guvern interimar (24 noiembrie 2011).

Ministrul Baconschi a exprimat solidaritatea şi sprijinul României în eforturile de realizare a aspiraţiilor de libertate şi democraţie ale poporului libian. Totodată, a evidenţiat dorinţa ţării noastre de a construi o nouă relaţie cu Libia, bazată pe încredere, pragmatism şi avantaj reciproc. Demnitarul român a oferit, de asemenea, sprijinul ţării noastre, inclusiv ca membru UE şi NATO, pentru integrarea rapidă a Libiei în comunitatea de naţiuni libere şi democratice, în mecanismele Politicii de Vecinătate a Uniunii Europene şi în Uniunea pentru Mediterana.

O atenţie deosebită în convorbirile cu toţi interlocutorii libieni a fost acordată ofertei de participare a societăţilor comerciale româneşti, îndeosebi a celor cu experienţă anterioară pe piaţa libiană, la reabilitarea infrastructurii generale (şosele, porturi, aeroporturi, termocentrale, linii electrice, clădiri şi locuinţe) afectate de conflict, la reluarea producţiei de ţiţei şi gaze şi, în perspectivă, la reconstrucţia Libiei moderne. În acest context, şeful diplomaţiei române a propus înfiinţarea unei camere comune de comerţ româno-libiene, în vederea stimulării contactelor economice dintre cele două ţări.

Totodată, ministrul Baconschi a exprimat disponibilitatea României de a împărtăşi autorităţilor interimare libiene din propria experienţă a recentei tranziţii de la un sistem autoritar la democraţie. În acest sens, a prezentat propuneri concrete de programe de formare şi pregătire în organizarea alegerilor libere, pregătire în vederea construirii instituţiilor statului de drept, a elaborării cadrului legal al pluralismului politic, reformei sistemelor afacerilor interne şi judiciare (securizarea frontierelor, penitenciare) şi susţinerii organizaţiilor societăţii civile.

În plan umanitar, au fost discutate aspecte concrete privind punerea în practică a asistenţei româneşti constând în tratament specializat în spitale româneşti până la 100 răniţi grav în timpul conflictului armat şi livrarea gratuită a peste 300.000 doze de vaccinuri de producţie locală. România a contribuit cu 90.000 Euro, din bugetul asistenţei pentru dezvoltare, la un program ONU pentru deminare.

Oficialii libieni au apreciat sprijinul acordat de România, atât ca membru NATO şi UE, cât şi în plan bilateral, în perioada crizei. Aceştia au mulţumit pentru sprijinul umanitar acordat de ţara noastră şi au invitat contractorii români cu proiecte pe piaţă să revină cât mai repede în Libia, menţionând că se bazează pe aportul agenţilor economici români la reconstrucţia şi modernizarea ţării.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii